Jakub Forgács Krimi

FOTO: Bystrickí colníci odhalili podvod s tabakom. Štát by prišiel o státisíce eur

Úspešný záťah bystrických colníkov. Zlikvidujú vyše 5 ton tabaku. Dôvodom je podvod na spotrebnej dani!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrickí colníci odhalili podvod s tabakom. Štát by prišiel o státisíce eur
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Banská Bystrica

„Colníci Colného úradu Banská Bystrica zabezpečili viac ako 5 ton tabakovej suroviny. Analýza však preukázala, že ide o tabakové výrobky – tabak. Podvod na spotrebnej dani je vo výške viac ako 370 000 eur,“ uviedla Katarína Podhorová, vedúca oddelenia organizačného, hovorca colného úradu Colný úrad Banská Bystrica.

Začiatkom roka vykonávali colníci Colného úradu Banská Bystrica daňový dozor u podnikateľa v Rimavskej Sobote, ktorý je oprávnený obchodovať s tabakovou surovinou. V zmysle zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov na rozdiel od tabaku v rámci obchodovania tabaková surovina nepodlieha spotrebnej dani.

„Podnikateľ sa teda v rámci obchodných aktivít pokúsil túto skutočnosť využiť a tovar, s ktorým obchodoval, deklaroval ako tabakovú surovinu. Nakoľko uskladnená tabaková surovina vykazovala všetky znaky tabakového výrobku – tabaku, colníci v rámci daňového dozoru a fyzickej kontroly nadobudli podozrenie, že sa jedná o tabak. Tovar colníci v súlade so zákonom zabezpečili a odobraté vzorky zaslali na expertízu do colného laboratória,“ pokračovala hovorkyňa.

„Výsledky expertízy potvrdili podozrenie colníkov, tzn. expertíza preukázala, že podnikateľ v skutočnosti obchodoval s tabakom, ktorý ale nebol na naše územie prepravený a ani označený kontrolnou známkou v súlade so zákonom,“ povedala Podhorová.

„Colný úrad Banská Bystrica rozhodol o prepadnutí zabezpečeného tovaru v prospech štátu a tabak v množstve 5 296 kg bude colným úradom zlikvidovaný pod colným dohľadom,“ pokračovala hovorkyňa so slovami, že v prípade, že by bol tento tabak uvedený v SR do obehu, vznikla by štátu škoda na spotrebnej dani vo výške viac ako 376 000 eur. Vzhľadom na množstvo tovaru a škodu, ktorá by vznikla, bola vec odstúpená Kriminálnemu úradu Finančnej správy, ktorý v konaní posúdi, či nedošlo aj k spáchaniu trestného činu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery, ktoré k prípadu poslali colníci!

V OBRAZOCH: Bystrickí colníci zlikvidujú vyše 5 ton tabaku
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM