Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Bystrická piercerka v ROZHOVORE: Piercing láka všetky generácie Bystričanov

Vedeli ste, že piercing je IN nielen u mladých Bystričanov? Vyspovedali sme šikovnú piercerku Evu, ktorá pracuje v bystrickom tetovacom štúdiu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrická piercerka v ROZHOVORE: Piercing láka všetky generácie Bystričanov
17
Galéria
Zdroj: Ewel Tattoo

Eva Krčmáriková (32) je rodená Žilinčanka, ale pod Urpínom žije s prestávkami už asi 14 rokov. Jej profesia nesie netradičný názov – pracuje ako piercerka v Ewel Tattoo v Banskej Bystrici.

Priblížte našim čitateľom, kedy a ako sa z vás stala piercerka…

Pravdupovediac som sa jedného dňa nadchla, usúdila som, že by sa mi páčilo robiť piercing a už to išlo… kurz, hygiena, materiál, papierovačky okolo, atď… Vždy som k piercingu aj tetovaniu inklinovala, páčilo sa mi, lákalo ma. No a asi dva a pol roka dozadu som dostala ten silný pocit, že piercing je niečo, čo by som chcela robiť (a nie iba obdivovať) a čo by ma určite bavilo.

Trochu som zariskovala, keď som si ani raz skúšobne do nikoho nepichla a už som mala dohodnutý kurz. Som však rada, že som dala na inštinkt, a že som sa do toho vrhla úplne po hlave, pretože to nadšenie ma stále drží a je to práca, ktorá ma baví a skutočne teší.

Kto lepšie znáša bolesť? Muži či ženy?

Ťažko povedať. Aj medzi ženami aj medzi mužmi sú odvážni jedinci, s ktorými to ani nehne a na druhej strane sú takí, ktorí aj na piercing ucha prídu v strese. Myslím si ale, že muži sa viac snažia nedávať strach alebo bolesť najavo a zvládnuť zákrok frajersky, zatiaľ čo u žien sa nájde viac takých, ktoré otvorene priznajú, že sa boja.

No omnoho častejšie ako by som čakala, sa stretávam hneď na úvod s otázkou, či to bude bolieť a ako veľmi. Samozrejme, trochu áno. Úplne bezbolestné to byť nemôže, ale je to vnem, ktorý každý vníma inak a to najhlavnejšie je, že fyzická bolesť je pri piercingu zanedbateľná oproti tej psychickej a oproti stresu a strachu, ktorý si vedia niektorí ľudia sami privodiť. Zatiaľ to ale všetci zvládli bez problémov. Navyše pracujem naozaj veľmi jemne a prípadný stres sa u zákazníkov snažím odbúrať.

Čo je aktuálne najviac IN?

Mám pocit, že za posledné roky prišlo veľmi do módy septum (spodná časť nosa). V porovnaní s predošlými rokmi je ho viditeľne stále viac, u mužov aj u žien.

Na aké najkurióznejšie miesto alebo čo si chceli dať ľudia ako piercing?

Asi vás sklamem, ale neviem na nič top extravagantné a kuriózne prísť. O čo je ale v poslednej dobe stále väčší záujem je microdermal. Je to druh piercingu, ktorý sa aplikuje na miesta, kde sa klasický piercing dať nedá. Ide o maličký implantát pod kožou a šperk našroubovaný zvrchu, teda máte šperk na koži prakticky kdekoľvek na tele (ženy – ale nie len tie – si tak často zdobia dekolt, tvár, či oblasť pod kľúčnymi kosťami a iné).

Spomeniete si na svojho najmladšieho či najstaršieho zákazníka?

Môj najmladší zákazník mal štyri roky, pichali sme uško. Vzhľadom k tomu, že prepich ihlou je pre telo a proces hojenia lepší ako nastrelenie, pichám aj detské ušká. No odhliadnuc od lalokov detí a uší vôbec, môj najmladší zákazník na piercing bola 13-ročná dievčina (objednala ju mama), ktorá si dala urobiť smile. To je piercing v ústach pod hornou perou, ktorý vidno, keď sa človek usmeje. Je zaujímavé sledovať, ako sa posúva veková hranica v porovnaní s tým, keď som bola tínedžer ja.

No a na druhej strane, chodia ku mne na pierce aj ženy v zrelom veku, čo ma veľmi teší. Piercing si dnes nedávajú robiť iba mladí z nejakej roztopaše, ako by sa mohlo v našej ešte stále konzervatívnej spoločnosti zdať, ale aj ženy, matky troch detí, čo si plnia svoj sen a ozdobia si pupok. Zdravotníčky aj učiteľky v škôlke, ženy po 40-ke aj 50-ke. Sú krásne a mňa teší, že je tá veková škála taká veľká. Piercing je krásna ozdoba tela a tiež osobná radosť pre človeka, ktorý ho nosí.

Máte aj vy nejaké piercingy?

Áno, mám. Boužiaľ menej, ako by som chcela. No nie vždy telo pustí.

Ako inak zvyknete tráviť čas, keď práve nie ste v štúdiu?

Okrem práce v štúdiu ešte učím vo Francúzskej aliancii francúzštinu Slovákov a slovenčinu cudzincov. A keď je čas, tak sa vŕtam v zemi v záhrade v Záhrade – CNK, čo je zároveň miesto, kam chodím na kultúru aj na kávu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery práce šikovnej bystrickej piercerky!

V OBRAZOCH: Práca talentovanej bystrickej piercerky
17
Galéria
Zdroj: Ewel Tattoo
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM