Michal Majer Rôzne

Financovanie chodu Kordík je už kritické

Podhorská obec Kordíky v okrese Banská Bystrica dostala ani nie 50 percent financií, ktoré mala dostať od štátu do konca júna z podielových daní. Situácia pri zabezpečovaní chodu jej základných funkcií je podľa starostu Jána Bíreša už kritická.

„Kým predtým sme dostávali od 3000 do 5000 eur mesačne, v júni sme dostali len 500 eur. Keby sme si neušetrili peniaze v predchádzajúcom období, nemali by sme ani na výplaty pre zamestnancov obecného úradu. Ak sa tento mesiac situácia nezlepší, tak na výplaty mať nebudeme,“ uviedol dnes pre TASR Bíreš. Poukázal na to, že v obci, v ktorej žije približne 300 ľudí, budú musieť pre nedostatok financií vypnúť elektrické osvetlenie ulíc napriek tomu, že je o nej známe, že sa po jej uličkách a záhradách potulujú medvede. Nutne potrebujú opraviť výtlky na cestách, avšak peniaze na to nemajú. Ešte že firma, ktorá má cesty opraviť, súhlasila, že so zaplatením za práce počká.

Už teraz starostu a ľudí z Kordík trápi, ako to bude s údržbou ciest v zime, pretože tam zvykne napadať pomerne veľa snehu. Problémy so zabezpečením údržby ciest do dediny môže mať pre nedostatok financií aj Banskobystrický samosprávny kraj. „Obec síce má vlastné mechanizmy na zabezpečenie údržby miestnych komunikácií i ľudí, ktorí ich obsluhujú, avšak ak nedostaneme peniaze na naftu, tak odhrňovače a ďalšie stroje sa nepohnú a cesty zostanú zaviate. Dobrou správou je, že v týchto dňoch v lesoch popri dedine začali rásť huby, takže aj na Kordíkoch máme aj niečo iné ako starostí a problémy…,“ dodal Bíreš.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM