Jakub Forgács Hokej

Finálové boje Bystrice s Nitrou predo dvermi. Čo hovoria hokejové štatistiky?

Barani už o pár hodín vykorčuľujú proti úradujúcemu majstrovi z Nitry. V repríze finále play-off to bystrickí hokejisti nebudú mať ľahké. Pozreli sme sa na štatistiky oboch tímov.

Ilustračný obrázok k článku Finálové boje Bystrice s Nitrou predo dvermi. Čo hovoria hokejové štatistiky?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Hokejisti HK Nitra a HC'05 Banská Bystrica sa po roku opäť pobijú o majstrovský titul. Do finále Tipsport Ligy 2016/2017 sa prebojovali dve najlepšie mužstvá po dlhodobej časti a oba bez väčších problémov. Vlani sa z premiérového titulu tešili „corgoni“, teraz si chcú opojný pocit z triumfu vychutnať víťazi ZČ z Bystrice, ktorí sa predstavia v treťom finále v rade, no ešte nikdy neuspeli.

Barani prestrieľali Nitranov

Bystričania vyhrali základnú časť už v niekoľkozápasovom predstihu pred jej koncom, keď získali 119 bodov. Nitrania ich mali na konte o sedem menej. V play off nemal ani jeden z tímov väčšie problémy. „Barani“ vo štvrťfinále vyradili nováčika z Nových Zámkov 4:1 na zápasy s impozantným skóre 25:7. V ďalšom kole sa nemaznali ani s prekvapením súťaže Martinom, ktorý vyradil Košice. V semifinále s Bystricou však nemal nárok a okrem prehry 1:4 na zápasy si pribalil taktiež aj 25 inkasovaných gólov, pričom súperovi dal desať. Aj hráči spod Zobora prenikli do finále hladko, pričom neprehrali ani jeden zápas. Poprad i Žilinu zdolali 4:0 na zápasy a taktiež si schuti zastrieľali. „Kamzíkov“ vyradili so skóre 19:5 a „vlkov“ 16:7.

Čo sa týka vzájomných duelov v prebiehajúcej sezóne, navrch majú Bystričania, ktorí štyrikrát vyhrali a dvakrát prehrali, pričom v oboch prípadoch na súperovom štadióne. V ich prospech hovorí aj pozitívne skóre 19:14.

Oba tímy majú k dispozícii veľmi kvalitné kádre, čo potvrdzujú aj dosiahnuté výsledky. Nitrania mali v ZČ najlepší útok, čo je ich hlavná zbraň, keď strelili 196 gólov. Bystričania boli hneď za nimi so 191 zásahmi, pričom mali najlepšiu defenzívu zo všetkých tímov – inkasovali iba 120-krát.

Opory v útoku aj obrane

Útok „baranov“ ťahajú v play off Brock Higgs, Tomáš Surový a Jordan Hickmott. Najproduktívnejší z nich je kanadský center Higgs, ktorý strelil v desiatich dueloch šesť gólov a pridal dvanásť asistencií. Kapitán Surový má na konte päť presných zásahov a desať asistencií. Jordan Hickmott nazbieral 12 bodov (4+8), no spolu so základnou časťou je na čele klubovej produktivity so 65 bodmi (27+38). Druhý je obranca-kanonier Matthew Maione, ktorý na neho stráca len bod (13+51), no pre zranenie odohral v play off iba štyri zápasy. Tretí je 60-bodový Surový, ale keďže hosťoval v Slovane Bratislava, odohral za Bystricu len 54 duelov. V obrane sa v play off bodovo darí aj Branislavovi Kubkovi a Mislavovi Rosandičovi.

Smerom dozadu sa môžu Bystričania spoľahnúť na „belasých“ z KHL Michala Sersena, Patrika Lužu a Mislava Rosandiča, obrovské skúsenosti majú Ivan Ďatelinka, Peter Mikuš, Vladimír Mihálik a defenzívu vystužili aj viacerí legionári. Jednotkou v bránke bol v základnej časti, štvrťfinále i semifinále, a mal by byť aj v ďalšom kole, Jason Bacashihua. Tridsaťpäťročný Američan ovládol štatistiky ZČ v percentuálnej úspešnosti (92,87 percenta) i v priemere gólov na zápas (2,05). Výborne si počína i v nadstavbe, keď miesto medzi tromi žŕdkami prepustil Nathanovi Lawsonovi iba na jeden duel.

Lídrom tímu spod Zobora bol v základnej časti aj v prvom kole play off Marek Slovák. Center prvého útoku nazbieral v 55 dueloch ZČ 26 gólov a 28 asistencií, s 54 bodmi sa tak zaradil na štvrté miesto produktivity celej súťaže, pričom v góloch bol druhý za Ladislavom Nagyom (29). V štyroch zápasoch štvrťfinále pridal šesť bodov za dva góly a štyri asistencie. Proti Žiline pridal gól a asistenciu. Desať bodov v play off nazbieral kanadský legionár Judd Blackwater (4+6) a v celkovej produktivite tímu poskočil na druhé miesto (52 b). Na treťom je Michal Krištof (46) a za ním obranca Jameson Milam (42). V play off sa darí aj Tiborovi Kutálkovi a Radoslavovi Macíkovi. V bránke dostal vo všetkých stretnutiach štvrťfinále i semifinále príležitosť dvadsaťosemročný Američan Eric Hartzell, ktorý inkasoval iba jedenásť gólov a mal priemer pod 1,5 gólu na zápas, pričom vychytal tri shutouty.

Tímy na seba narazia v histórii extraligovej play off už piatykrát, pričom Nitrania sa tešili z víťazstva v sérii trikrát. Vlani vo finále 4:2 na zápasy, v sezóne 2013/2014 v semifinále (4:1) a v prvom vzájomnom súboji vo štvrťfinále v ročníku 2009/2010 (4:2). Bystričania uspeli iba raz pred dvomi rokmi, keď v sedemzápasovej semifinálovej sérii zdolali súpera 4:3.

Nitra – Banská Bystrica v play off:

  • štvrťfinále 2009/2010: Nitra – Banská Bystrica 4:2 na zápasy
  • semifinále 2013/2014: Nitra – Banská Bystrica 4:1 na zápasy
  • semifinále 2014/2015: Nitra – Banská Bystrica 3:4 na zápasy
  • finále 2015/2016: Nitra – Banská Bystrica 4:2 na zápasy
  • vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Bystrice: 3:4 (v), 5:2 (d), 4:1 (v), 4:2 (d), 0:3 (v), 3:2 pp (d)

Foto: ilustračné

FOTO: Bystrickí barani - hokejové momentky
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM