Monika Obrtalová Rôzne

Filmová pohoda priamo na námestí

Putovné kino Bažant Kinematograf vo svojej deviatej sezóne navštívi až 33 zastávok na Slovensku. Včera zakotvil aj na hlavnom námestí v Banskej Bystrici, kde si môžu záujemcovia počas štyroch večerov pozrieť zaujímavé filmy slovenských a českých tvor

Projekt Bažant Kinematograf na Slovensku vznikol pred desiatimi rokmi. Myšlienka jeho vzniku vzišla z nápadu z Českej republiky, kde sa jeho vzorom stal Kinematograf bratov Čadíkovcov, ktorý tento rok slávi 20. výročie svojho vzniku. Práve jeho maringotky, ktoré dnes jazdia nielen u našich západných susedov, ale poznajú ich aj v iných mestách Európy, sa v roku 2002 pohybovali po slovenských cestách.

Tento rok má Kinematograf na programe návštevu 33 miest, vrátane letných podujatí, a premieta päť českých a slovenských filmových noviniek z obdobia posledných dvoch rokov, konkrétne české komédie Občiansky preukaz Ondřeja Trojana a Najväčší z Čechov Roberta Sedláčka, poetický rodinný príbeh Jana Svěráka Kuky sa vracia, česko-slovenský dokumentárny film Nesvadbovo Eriky Hníkovej a slovenský celovečerný debut Petra Bebjaka Marhuľový ostrov. Sprevádzajú ich tri predfilmy z produkcie VŠMU, a to animované snímky Duch Vianoc Tomáša Slančíka a Kataríny Krajčovičovej, Twins Petra Budinského a stredometrážna čierna komédia Prirodzená smrť Michala Krajňáka.

NESVADBOVO (ČR/SR/ 72 min.) Východoslovenská dedina Zemplínske Hámre pomaly, ale iste vymiera. Preto sa starosta obce snaží dať dokopy miestnych tridsiatnikov, ktorí zostali na ocot. Používa na to rôzne prostriedky, ponúka napríklad nemalú finančnú odmenu za každé novonarodené dieťa, nabáda miestnym rozhlasom na plodenie detí a nakoniec usporiada zoznamovací večierok. Snímka si kladie otázku, či si jeho hrdinovia nájdu konečne životných partnerov. Hrajú: Jozef Gajdoš, Dana Paseková, Monika Maxová, Marie Maxová, Anna Ogurčáková Pred filmom sa premieta snímka PRIRODZENÁ SMRŤ ( čierna komédia, SR/ 29 min.) ** KUKY SA VRACIA** (ČR/Dánsko/VB/ 95 min.) Podľa skutočného príbehu jednej plyšovej hračky Keď sme boli deti, verili sme, že hračky žijú a zažívajú tie najväčšie dobrodružstvá, o ktorých sme sa my odvážili len snívať. Keď šesťročnému Ondrovi trpiacemu astmou vyhodia jeho milovanú hračku – ružového plyšového medvedíka Kukyho, začne v jeho fantázii ožívať. Putuje divokou prírodou, kde na neho číhajú nebezpečenstvá, spoznáva zvláštne tvory a túži sa vrátiť na svoju poličku do detskej izby. Je to všetko len detská fantázia, či Kuky naozaj zažíva najväčšie dobrodružstvo svojho plyšového života?… Hrajú: Zdeněk Svěrák, Jiří Macháček, Jiří Lábus, Petr Čvrtníček, Pavel Liška, O.Kaiser Pred filmom sa premieta snímka DUCH VIANOC ( SR, 7 min.)

MARHUĽOVÝ OSTROV (romantický, SR, 102 min.) Koľko mužov môže skutočne milovať jedna žena? Podmanivý príbeh ženy skúšanej životom, plný vášne, krutostí osudu a nespútanej lásky. Film odohrávajúci sa na Južnom Slovensku, na samote ukrytej v marhuľových sadoch, vás vtiahnu do víru vášní troch mužov k jednej žene a jej lásky k nim, so všetkými strasťami a radosťami, ktoré dokáže priniesť len život. Slnko, vôňa dozrievajúcich marhúľ a hľadania vlastného šťastia si vás získajú v príbehu silnej ženy, ktorá miluje a túži byť milovaná… ako my všetci. Hrajú: Szidi Tobias, Attila Mokos, Péter Nádasdi, Gyorgy Cserhalmi Titulná pieseň Marhuľový ostrov – Szidi Tobias

OBČIANSKY PREUKAZ (tragikomédia, ČR/SR, 137 min. ) Trpká komédia sleduje osudy štvorice dospievajúcich mladíkov, ich priateľov, lások a rodičov. Od okamihu, ako v pätnástich rokoch dostanú občiansky preukaz, až do chvíle, kedy sa v osemnástich snažia uniknúť vojne a pokúšajú sa získať modrú knižku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospievajú v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, v dobe, kedy vyjsť na ulicu bez občianskeho preukazu znamenalo koledovať si o problém a kedy bola povinná vojenská služba pre mnohých tým najväčším strašiakom. Každý po svojom, ale aj spoločne sa snažia nestratiť v totalitnom štáte zdravý rozum a zmysel pre humor… Hrajú: Libor Kovář, Lukáš Latinák, Juraj Nvota, Jakub Šárka, Aňa Geislerová, Jana Šulcová ** NAJVÄČŠÍ Z ČECHOV** (česká komédia, 96 min.) Štvorica uznávaných filmových tvorcov, sa rozhodne nakrútiť film o najvýnimočnejších ľuďoch, ktorí majú doposiaľ len nálepku bláznov a púťových atrakcií, aby tak prekonali povesť o tom, že na ich filmy nechodia diváci. Vďaka štedrej podpore z agentúry, ktorá týchto rekordmanov zastrešuje, sa púšťajú do nakrúcania jedinečných osudov ľudí, ktorí vďaka svojej usilovnosti dokázali niečo, čo pravdepodobne nikto iný na svete nedokáže. Hrajú: Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Jiŕí Vyorálek, Johana Švarcová, Aňa Geislerová Pred filmom sa premieta snímka TWINS (SR, 5 min.)

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM