Jakub Forgács Samospráva

Fico a spol. pod Urpínom: Takéto body týkajúce sa Bystrice ide vláda riešiť

Banská Bystrica zažije výjazdové zasadnutie vlády Slovenskej republiky. Premiér Robert Fico sa s ministrami stretne na radnici, aby urobili viaceré dôležité rozhodnutia, ktoré budú ovplyvňovať nielen naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Fico a spol. pod Urpínom: Takéto body týkajúce sa Bystrice ide vláda riešiť
Zdroj: TASR

Pod Urpín majú namierené ľudia, ktorí rozhodujú o chode našej krajiny. Ministri zasadnú s premiérom Robertom Ficom na 148. schôdzi vlády Slovenskej republiky už túto stredu o 10:00 v banskobystrickej radnici. Na vládny kabinet čaká rokovanie o dvoch hlavných uzneseniach, ktoré zaradili do programu rokovania. V rámci nich preberú aj body, týkajúce sa nášho mesta.

Milióny eur do regiónu

Prvou časťou programu rokovania bude analýza sociálno-ekonomickej situácie okresu a mesta Banská Bystrica s rozšírením o vybrané problémy okresov Krupina a Brezno a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti a prijatie uznesenia k nej. Práve v rámci tejto časti sa na pretras dostanú viaceré body, týkajúce sa Banskej Bystrice a nášho okresu.

Rokovať sa bude o uvoľnení 2 000 000 eur na aktivity zlepšujúce sociálno – ekonomickú situáciu okresov Banská Bystrica, Brezno a mesta Banská Bystrica, ale aj vyčlenení 5 000 000 eur na boj proti živelným pohromám a projekt modernizácie Dobrovoľného hasičského zboru SR pre Banskobystrický samosprávny kraj. K slovu sa dostane aj rekonštrukcia hasičskej stanice v Banskej Bystrici.

Ministri sa budú zaoberať otázkou vysporiadania pozemkov v okolí areálu Kaštieľa Radvanských v Banskej Bystrici formou zámeny za pozemky v Účelovom zariadení Úradu vlády SR v Banskej Bystrici. Rokovať sa bude aj o ukončení spracovania štúdie realizovateľnosti stavby R1 Banská Bystrica – Ružomberok, začatí verejného obstarávania projektovej dokumentácie stavby R1 Protihluková stena Banská Bystrica – Radvaň a začatí verejného obstarávana na zhotoviteľa stavby Rýchlostná cesta R1 Sielnica – úprava križovatky.

Multifunkčný zimák aj rekonštrukcia nemocnice

Vládu čaká aj otázka nájmu pozemkov nachádzajúcich sa pod budúcou dočasnou autobusovou stanicou (parkovisko Mičinská) pre Dopravný podnik mesta Banská Bystrica. Rokovať bude aj o hľadaní možnosti realizácie a financovania výstavby multifunkčného zimného štadióna v okrese Banská Bystrica, vrátane jeho infraštruktúry.

K slovu sa dostane aj otázka postavenia mladých ľudí na trhu práce, ktorí sú uchádzačmi o zamestnanie v pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Bystrica, Brezno a Zvolen prostredníctvom projektu “Praxou k zamestnaniu”. Rokovať sa bude o podpore rekonštrukcie nevyhovujúcich vnútorných a vonkajších priestorov v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica spolu v sume 2 131 800 eur.

Ďalšími bodmi uznesenia sú navrh riešenia majetkového vysporiadania futbalového štadióna v Banskej Bystrici a pokračovanie v druhej etape rekonštrukcie budovy štátnej opery v Banskej Bystrici. Okrem toho aj príprava projektu modernizácie expozície Pamätníka SNP v Banskej Bystrici a vybudovania podzemnej expozície ťažkých zbraní či vytvorenie podmienok pre pre pripravenosť akcie investičnej výstavby preventívneho protipovodňového opatrenia „Banská Bystrica, ochrana intravilánu pred povodňami“.

Dotácie na cesty, parkoviská a korčuliarsku trasu

Okrem toho sa bude rokovať aj o pridelení dotácií na rekonštrukciu, obnovu a výstavbu miestnych komunikácií a parkovacích plôch na území mesta Banská Bystrica, revitalizáciu a modernizáciu Mestského parku vo výške 826 000 eur a 100 000 eur na vybudovanie korčuliarskej trasy v parku pod pamätníkom SNP. Na pretras sa však dostanú aj dotácie pre obce z nášho okresu.

Čítajte tiež:

Fico smeruje do Brezna: Pozrite, aký tu bude mať program

Výjazdové zasadanie vlády pod Urpínom: Túto ulicu uzavrú už deň pred rokovaním ministrov!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM