Monika Obrtalová Kultúra

Festival venovaný súčasnému umeniu

Intermedia.bb je festival venovaný súčasnému umeniu a jeho presahom do rôznych druhov médií. Tento rok sa koná v novovzniknutom Centre nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici v termíne od 14. do 16. novembra. Počas troch dní sa na festivale odp

Festival Intermedia.bb bol založený v Banskej Bystrici v roku 2008 a jednou z jeho úloh je rozširovať progresívne umelecké tendencie v oblasti mediálneho umenia aj mimo Bratislavu, preto sú súčasťou festivalu nielen živé performancie, ale aj rôzne workshopy, filmová projekcia, diskusie a prezentácie. Tento rok sa workshopy zameriavajú na audio aktivizmus. Účastníci sa naučia prečo a ako používať vlastné zvukové softvéry, alebo si vyskúšajú ako je možné ovládnuť verejný priestor za pomoci vlastného rádio vysielania. (Workshopy: „Audio programovanie“ s Jonášom Z., „Mobilné rádio“ s Maroldom Langerom Philippsenom)

Počas diskusie odprezentujú svoje projekty umelecký aktivisti, ktorých činnosť niekedy nie je ľahostajná ani najvyšším predstaviteľom štátnej moci. (Verejný podstavec – Martin Piaček, Billboart gallery europe(bg) – Mira Keratová, Arttoday – Ján Viazanička). Samostatná prezentácia bude patriť medzinárodnému projektu REMAKE združenia Atrakt Art, ktorého cieľom je produkcia a prezentácia nových umeleckých diel inšpirovaných dejinami európskeho mediálneho umenia (http://remakeme.eu). V slovenskej premiére bude uvedená aj projekcia experimentálneho filmu Little boy, nezávislého talianskeho režiséra a umelca video artu Davide Pepe.

Po hudobnej stránke si prídu na svoje milovníci elektronických zvukových experimentov a samozrejme nebudú chýbať autorské a interaktívne vizualizácie (Mrkva (SK), Kubriel – Turbocharger mashup beginner (SK), Lowii (SK), Marold Langer Philippsen: STREETMUSIC_FOUR (DE), Standuino (CZ), Machfeld – Sabine Maier, Michael Mastrototaro (AT), Jalový elektropop (SK), Chaosdroid & ::.: (RO/SK).

Zdroj a foto: Stredoslovenská galéria

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM