Jakub Forgács Rôzne Správy

FAŠIANGY plné TRADÍCIÍ: Takto sa v srdci Slovenska OSLAVOVALI pred desiatkami rokov, FOTO

Sprievod masiek vinšom počastoval aj predavačov a kupujúcich vo viacerých obchodoch, ktorí ich nenechali odísť naprázdno. Deti zase pohostili šiškami.

Ilustračný obrázok k článku FAŠIANGY plné TRADÍCIÍ: Takto sa v srdci Slovenska OSLAVOVALI pred desiatkami rokov, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik

Väčšina fašiangových podujatí v Banskej Bystrici je už za nami. Tento rok sme sa dočkali aj sprievodu v maskách, ktorý prešiel centrom mesta. Spomínate si však, ako sme toto obdobie oslavovali v minulom tisícročí?

Vinšovali aj predavačom

Námestím SNP a ulicami mesta pod Urpínom 16. februára 1999 popoludní prešiel veselý fašiangový, „bursový“ sprievod masiek členov folklórneho súboru Spievanky Gymnázia na Tajovského ulici (foto č. 1 a 2 v galérii).

S vinšom počastovali aj predavačov a kupujúcich vo viacerých obchodoch, ktorí ich nenechali odísť naprázdno.

Fašiangová zábava pokračovala v Stredoslovenskom osvetovom stredisku, kde v programe Bystrický fašiang vystúpili detský folklórny súbor Matičiarik, folklórny súbor Hučava z Hrochote a Spievanky s ľudovým pásmom z Poník. Fašiangy ukončili tradičným pochovaním basy.

Fašiangový program pre verejnosť pripravilo Stredoslovenské osvetové stredisko. Podľa slov dlhoročného pracovníka osvety Jána Husárika, veselšie sú fašiangy keď je vonku teplejšie, avšak na nálade tohtoročným bursovníkom neubral ani padajúci sneh a chladnejšie počasie.

Hostili šiškami

O rok neskôr, 3. marca 2000, sa na Námestí SNP konalo podujatie Fašiangové časy (foto č. 3 – 7 v galérii). Vystúpili počas neho folklórny súbor Matičiarik či súbor Hrochoťan.

Detskí účastníci sa dočkali aj pohostenia šiškami.

Tradičné fašiangové obyčaje ožili aj 23. februára 2001 (foto č. 8 – 11 v galérii). Ich súčasťou bol aj krojovaný sprievod Námestím SNP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Dobové zábery fašiangov v Bystrici spred desiatok rokov
11
Galéria
Zdroj: TASR/Jozef Ďurnik
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM