Monika Obrtalová Kultúra

Etuda v znamení kaderníckeho salóna

Počas sobotnej Noci divadiel mohli účastníci zavítať aj do banskobystrickej Záhrady – Centra nezávislej kultúry, kde sa s krátkou etudou predstavili herci Mestského divadla – Divadla z Pasáže.

Ako pre TASR uviedol riaditeľ záhrady Milan Slama, herci nacvičili v choreografii Jána Mikuša „zvláštny kadernícky salón. Bolo to podfarbené Mozartovou hudbou, kde Ján Mikuš, nastrihal zvuky kaderníckeho salóna, čiže zvuky nožníc, fénov, zvuky metly pri zametaní vlasov“. Predstavenie malo názov Zážitkový pobyt v duchu divov a retro-strihov. Pred etudou diváci vzhliadli krátky film – úryvok z nového dokumentu o Jacksonovi Pollockovi, kde v rozhovore s reportérkou vyjadroval, čo je z jeho pohľadu pekné a čo nie, čo je vkus či nevkus. „A vlastne, to bola jedna rovina aj tohto predstavenia – ľudia, keď majú pocit, že sú škaredí, tak idú do kaderníckeho salóna. A keď odtiaľ vyjdú, tak niekedy je ťažké povedať, či je to vkusné alebo nevkusné,“ konštatoval Slama.

Ako priblížil, ďalšiu rovinu nočného predstavenia, Pollock maľoval obrazy, ktoré boli často prirovnávané k špagetám alebo porozhadzovaným vlasom. Divák podľa Slamu nemusel pochopiť celý zmysel predstavenia: „Je to skôr na to, aby to bolo pekné, aby to bolo také, že sa človek na to môže pozerať.“ Divadelný večer v záhrade sprevádzala akčná maľba Dušana Krnáča. Ten počas predstavenia vytváral dielo, ktoré má tiež parafrázovať Pollocka. „Jednak je to super, že v rámci nášho mesta spolupracujeme, je to najbližšia spolupráca počas celého roka s ostatnými kultúrnymi inštitúciami,“ priblížil Slama zmysel Noci divadiel. Podľa neho nejde len o spoluprácu inštitúcií, ale aj migráciu divákov medzi nimi. „Človek, ktorý chodí do bábkového divadla, v rámci Noci divadiel nenavštívi iba bábkové divadlo, ale chce si to prejsť celé,“ uzavrel Slama.

Sen o prebudenej Bystrici bol nosným mottom šiestich banskobystrických divadiel, ktoré sa v sobotu zapojili pripravenými prestaveniami do celoslovenskej Noci divadiel. Symbolom banskobystrického projektu bola perina vo farbách erbu mesta pod Urpínom – červeno–bielej. Do Noci divadiel sa v meste pod Urpínom zapojili Štátna opera, Divadlo Akadémie umení, Divadlo Štúdia tanca, Bábkové divadlo na Rázcestí, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry v spolupráci s Mestským divadlom – Divadlom z Pasáže. V slovenských mestách sa konal 19. novembra 2. ročník celoeurópskeho podujatia Noc divadiel, ktoré prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Noc divadiel je na programe každoročne tretiu novembrovú sobotu vo všetkých mestách súčasne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM