Jakub Forgács Rôzne

Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je dobré byť v Bystrici cyklistom

Jazdiť na dvoch kolesách je oproti minulosti čoraz viac in. Aj v uliciach Banskej Bystrice vidieť stále viac cyklistov. Mnohí pritom nevyužívajú svoj bicykel iba na rekreáciu, ale aj ako dopravný prostriedok. Ak rozmýšľate nad tým tiež, tu je 5 dôvodov, ktoré by vás mohli presvedčiť.

Ilustračný obrázok k článku Ešte vás to nezlákalo? 5 dôvodov, prečo je dobré byť v Bystrici cyklistom
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

1. Cez mesto za pár minút

Hoci je Banská Bystrica krajským mestom, keď vysadnete na bicykel, zistíte, že ani tak vzdialené sídliská ako Radvaň a Sásová, nie sú od seba až tak ďaleko. Hlavne pokiaľ poznáte vhodné cestičky alebo počas špičiek, keď je presun autom zdĺhavý. Svoje by vám o tom vedeli rozprávať nielen študenti zo škôl na Tajovského ulici.

2. Otvorené námestie

Veľkým plusom pre Banskobystričanov je voľný prechod pre cyklistov cez Námestie SNP. Nielen, že si tak môžu skrátiť cestu cez centrum mesta. Zároveň sa zo svojho dvojkolesového tátoša môžu pokochať jeho historickými krásami, či sa iba zohriať pri kávičke alebo inom teplom nápoji v nejakom z podnikov v centre.

3. Fitness na čerstvom vzduchu

To, že chodiť do telocvične či posilňovne je zdravé, vie takmer každý. Ale užiť si fitko priamo na čerstvom vzduchu sa nedá pri každej aktivite. Cyklistika však túto výhodu má. A navyše takéto fitness je zadarmo. Ak teda siahnete po bicykli, môžete si pri vašej preprave do vytýčeného cieľa zvyšovať kondíciu, utužovať zdravie a navyše si užiť krásy nášho mesta.

4. Okolie bohaté na cyklotúry

To, čo Bystričanom a cyklistom z nášho regiónu môžu závidieť na celom Slovensku i ďalej, sú nádherná príroda a lesy. Pri potulkách krajinou cyklistom pomáha interaktívny cykloportál, ktorý ponúka trinásť detailne zdokumentovaných trás v okolí mesta. Podrobná mapa zahŕňa cyklotrasy, ktoré sú prevažne na severovýchode od Banskej Bystrice, čiže Šturec, Harmanec, Donovaly, Špania Dolina, Slovenská Ľupča, Podkonice, Brusno a nechýba ani smer Zvolen.

5. Cyklista ušetrí

Aj v meste pod Urpínom sa potrebujú obyvatelia rýchlo presúvať z miesta na miesto. Bicykel je pritom výborná príležitosť, ako zároveň ušetriť. Náklady na auto či MHD môžu mesačne dosahovať niekoľko desiatok eur, zatiaľ čo preprava na bicykli nestojí prakticky nič.

Čítajte tiež:

Cyklisti spod Urpína v špeciálnej TOP 3: Bystrica zažiarila v konkurencii desiatok samospráv!

Cyklisti už na túrach nezablúdia: Bystrické cyklotrasy mapuje interaktívny por­tál

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM