Monika Obrtalová Rôzne

Epidemiológovia zaznamenali výrazný vzostup chrípky

Výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a hlavne chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), ktoré signalizujú už pravdepodobne skutočný začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny, zaznamenali v 39. kalendárnom týždni epidemiológovia

Podľa analýzy hlásení 50 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne o 42 percent, ale výskyt chrípky a jej podobných ochorení až o takmer 118 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je chorobnosť na ARO vyššia o 20 percent a na CHPO v počtoch chorých takmer totožná.

Na ARO je tu v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 5300 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť 1613 na 100-tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 564, čo je chorobnosť 172 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. V 39. kalendárnom týždni v porovnaní s minulým týždňom napriek uvedenej situácii klesol o vyše 1 percento počet komplikácií zo zápalových ochorení horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky.

Tieto ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 50 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 35 prípadoch a v 17 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je vo vekovej skupine najmenších detí (0 až 6 rokov) detí základných škôl ( od 6 do 14 rokov) a seniorov. Len o niečo je nižší výskyt týchto ochorení je medzi ostatnými vekovými skupinami. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v analyzovanom týždni v okrese Lučenec (621), Rimavská Sobota (579), Brezno (550) a Žarnovica (505). Len o niečo nižší počet chorých je v okresoch Revúca, Žiar nad Hronom a Veľký Krtíš. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Poltár, Žiar nad Hronom a Revúca. Chorí sú predovšetkým deti základných škôl a občania v produktívnom ve­ku.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci opätovne upozorňujú, že je potrebné vo zvýšenej miere venovať sa preventívnym opatreniam. Rovnako v školách, ako domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene. Časté a dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností a učební, čistota v kúpeľniach, toaletách – to by malo byť v chrípkovom období samozrejmosťou. Navyše je potrebné vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM