Jakub Forgács Správy

Epidemiológovia majú dobré správy: Chorých v Banskobystrickom kraji rýchlo ubúda

Podľa predpokladov epidemiológov výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom opätovne klesol.

Ilustračný obrázok k článku Epidemiológovia majú dobré správy: Chorých v Banskobystrickom kraji rýchlo ubúda
Zdroj: TASR

Výskyt ARO je nižší o 36 percent a CHPO o polovicu. Počet prípadov je tiež nižší, ako bol vlani v tom istom čase. V 12. kalendárnom týždni tohto roku je o tretinu menej respiračných ochorení a takmer o 60 percent menej chorých na chrípku, ako v rovnakom kalendárnom týždni 2019. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Zachovávajú prísnu epidemiologickú bdelosť

„Epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici evidujú v hodnotenom týždni 3346 prípadov ARO, čo je chorobnosť 1055 prípadov na 100 000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Z toho je chrípke podobných 203 ochorení, čo predstavuje chorobnosť 64 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ uviedla Tolnayová s tým, že počet chorých na ARO, ale aj CHPO je zhodne v absolútnych číslach najvyšší v okresoch Zvolen, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom.

„Napriek klesajúcemu výskytu týchto ochorení zachovávajú epidemiológovia hlavne v súvislosti s koronavírusom prísnu epidemiologickú bdelosť,“ poznamenala Tolnayová.

Komplikácií nepribúda

V porovnaní s uplynulým týždňom je podľa jej slov rovnaký počet komplikácií z uvedených ochorení. „Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (32 prípadov), v 16 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 17 prípadoch zápalom pľúc,“ vymenovala.

Ako ďalej spomenula Tolnayová, ochorenia na ARO v tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva. „Ostatné vekové skupiny sú na tom takmer rovnako. Najnižšia chorobnosť je v tomto týždni medzi adolescentami. Podobný trend je aj medzi chorými na chrípku,“ dodala so slovami, že epidemiológovia urobili celú štatistiku na základe hlásení 49 percent lekárov pre deti a dorast a rovnakého percenta lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM