Michal Majer Rôzne

Ekopolis podporuje úpravu verejných priestranstiev

Nadácia Ekopolis sumou po 5000 eur podporila z grantového programu PrieStory 2010 päť projektov. V Banskej Bystrici, Bátovciach (okres Levice), Borinke (okres Malacky), Hrušove (okres Rožňava) a vo Volkovciach (okres Zlaté Moravce) dostali ľudia možn

Šiesty ročník programu PrieStory vyhlásila minulý rok Nadácia Ekopolis v spolupráci s dlhoročným partnerom programu – ČSOB Finančnou skupinou. Do uzávierky prišlo 28 žiadostí z celého Slovenska v hodnote 136.000 eur. „Svoj projekt Javisko pod hruškami už zrealizovalo Občianske združenie Körtvélyes z Hrušova. V centre tejto dediny v okrese Rožňava vznikol upravený priestor pre oddych a organizovanie kultúrnych podujatí,“ informovala TASR manažérka programu PrieStory Martina Paulíková. Dodala, že aj ostatné štyri podporené projekty dokončia do konca tohto roka. Cieľom programu PrieStory je podporovať účasť ľudí na plánovaní, vytváraní a skrášľovaní verejných priestorov a zlepšovaní prostredia, v ktorom žijú. Nevyhnutným predpokladom na udelenie grantu je účasť ľudí, ktorí v danej lokalite bývajú alebo pracujú, na plánovaní, príprave a realizácii úpravy verejného priestoru.

Názov grantového programu PrieStory je odvodený od myšlienky, že miesta, ktoré nás obklopujú, nás ovplyvňujú. Ak nám na nich záleží, môžeme ich zmeniť. Každé zmenené miesto má potom svoj príbeh. Tak vznikajú PrieStory – miesta, ktoré spájajú ľudí. VI. ročník programu PrieStory 2010 je súčasťou aktivít projektu UrbSpace, ktorý sa realizuje v rámci Central Europe Programme a financovaný je z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

V 1. ročníku PrieStory 2005 zrealizovali päť projektov – v Žiline, Zvolene, Nitre, Bratislave – Petržalke a Leviciach. V období 2006 až jar 2007 upravili štyri priestranstvá – v Pezinku, Kežmarku, Bratislave – Rusovciach a Nových Zámkoch. Do konca roka 2007 skrášlili priestranstvá v Pruskom, Rajci, Rimavskej Sobote a Stakčínskej Roztoke. V roku 2008 vznikli nové upravené priestory v Banskej Bystrici, Kalnej Roztoke, Pohorelej, Tesároch a Trstenej. V minulom roku dokončili projekty v Banskej Štiavnici, Haniske, Krtovciach, Medovarciach a Rumanovej.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM