Marcel Páleš Správy

Dva roky opráv: Najväčšia rekonštrukcia v histórii Rooseveltky sa skončila!

Po dvojročnej rekonštrukcii, najväčšej v histórii banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta, dnes slávnostne otvorili urgentný príjem, operačné sály a centrálnu sterilizáciu.

Ilustračný obrázok k článku Dva roky opráv: Najväčšia rekonštrukcia v histórii Rooseveltky sa skončila!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

„Mali sme tu možnosť vidieť niečo, za čo sa celosvetovo nemusíme hanbiť a pevne verím, že je to len začiatok,“ povedala na brífingu po otvorení ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Výsledkom rekonštrukcie je oproti pôvodným dvanástim 16 operačných sál, moderný urgentný príjem aj centrálna sterilizácia.

Vylepšenie za 30 miliónov €

„Celé to stálo do 30 miliónov eur, príspevok od Európskej únie (EÚ) je na úrovni 26,5 milióna eur a, povedzme, asi dva milióny eur sú z našich nemocničných zdrojov,“ povedal riaditeľ nemocnice Vladimír Baláž. Ministerka pokračovala, že je to jeden z dôkazov, že pokiaľ sa správne využije možnosť používať prostriedky z EÚ, prinesie to takýto hmatateľný benefit.

Podľa slov Zvolenskej je ale objektívne nemocnica v Banskej Bystrici poddimenzovaná, čo sa týka najmä budov a celkového vybavenia. „Takže, určite budeme ďalej hľadať možnosti, ako do tohto regiónu priniesť k tej, skutočne s veľkou vážnosťou, vysoko odbornej zdravotnej starostlivosti, ktorú tu poskytujú, aj ešte primeranejšie materiálne vybavenie,“ dodala ministerka.

Zvýšenie kapacity sál a nová koncepcia

„Nová je koncepcia toho, ako to tu bude vyzerať,“ priblížil Baláž. Pokiaľ ide o urgentný príjem, časť po pravej strane predstavujú ambulancie urgentného príjmu pre bežné ochorenia, časť po ľavej strane je emergencia. Tam budú privážaní vážne chorí ľudia s ohrozením na živote, hromadné nešťastia.

„Tí potom sú podľa potreby dávaní buď na intenzívnu starostlivosť, alebo sú operovaní, alebo sú premiestnení priamo výťahom odtiaľto na operačné sály,“ dodal Baláž. Podotkol, že keď príde pacient do časti urgentného príjmu, bude navedený na recepciu, kde ho dve skúsené sestry pošlú za príslušným odborníkom.

Najväčší prínos, pokiaľ ide o operačné sály, spočíva vo zvýšení kapacity sál, čo umožní operovať viac a efektívnejšie. Oddelenie centrálnej sterilizácie prešlo rekonštrukciou celkových priestorov a jeho členenia a vybavením novou prístrojovou technikou.

920 lôžok v súčasnosti

Baláž vysvetlil, že rekonštrukcia sa realizovala počas plnej prevádzky nemocnice. „Samozrejme, nemohli sme dopustiť, aby klesol počet hospitalizovaných pacientov, jednak preto, že sa to od nás vyžaduje, z hľadiska toho, aký máme spád pre chorých, a jednak aj ekonomické dôvody sú dôležité, pretože keď niekoho neliečime, nezarábame peniaze,“ dodal riaditeľ.

Rekonštrukcia sa začala v septembri 2011. Účelom prestavby bola zásadná a komplexná modernizácia prevádzok, ktoré sú pre nemocnicu nevyhnutné, teda sály, príjem a sterilizácia. Pôvodný zostal iba skelet objektu. Areál Rooseveltovej nemocnice slúži pacientom už viac ako tri desaťročia. Komplex objektov dali do užívania v roku 1982. Nemocnica má v súčasnosti 920 lôžok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM