Marcel Páleš Rôzne

Donovaly počas krízy? Apartmány sa predávajú menej, kupcami sú aj Rusi

Predajcovia v rekreačnej oblasti Donovaly pocítili dôsledky ekonomickej krízy. Napriek tomu sú Donovaly pre záujemcov o kúpu apartmánu stále atraktívne.

Ilustračný obrázok k článku Donovaly počas krízy? Apartmány sa predávajú menej, kupcami sú aj Rusi
Zdroj: TASR

Pokles v záujme o kúpu

Hoci podľa slov manažérky banskobystrickej pobočky realitnej spoločnosti Dobré Reality Dany Krnáčovej Donovaly momentálne neevidujú žiadnu snahu o kúpu, nie je to tak dlhodobo. „Áno, pokles záujmu o kúpu sme zaznamenali. Ľudia viac uvažujú pri kúpe, sú opatrnejší,“ konštatoval aj Štefan Ševčik zo spoločnosti M. S. GROUP, a. s. Apartmány – Donovaly.

Záujem o kúpu apartmánov ale v tejto lokalite je. „Avšak úspešnosť predaja ponúkaných apartmánov na predaj je daná množstvom ponúk. Na toto má vplyv dokončenie niektorých nových domov, ale tiež opatrnosť investorov,“ objasnil Ševčik. Podľa jeho slov možnosť výberu z ponuky apartmánov je väčšia rovnako ako opatrnosť kupujúcich.

Aké sú ceny?

Podľa slov Krnáčovej stojí trojizbový apartmán s rozlohou 65 štvorcových metrov (m2), mezonet, asi 125 000 eur a apartmán s veľkosťou 54 m2 73.000 eur. „Kupujúci si vyberajú podľa referencií, dostupnosti a ponuky služieb a hlavne cena v každom prípade rozhoduje, tým teda aj veľkosť,“ vysvetlila Krnáčová.

Ako uviedol Ševčik, aktuálne ceny sa pohybujú na úrovni 1300 – 1600 eur za m2. Ale cena podľa neho závisí nemálo od dostupnosti k lyžiarskym vlekom a vybavenia apartmánového domu. Krnáčová priblížila, že ku kúpe apartmánu na Donovaloch ľudí priťahuje celkovo dobrá dostupnosť, „stred Slovenska, taký malý predskokan Vysokých Tatier“.

Aké boli a aké sú dôvody ku kúpe apartmánov?

Pohnútky vlastniť apartmán na Donovaloch sa podľa slov Ševčika behom času menili. V rokoch 2003 – 2006 išlo o prestíž, na Slovensku bolo len niekoľko apartmánových domov. V rokoch 2004 – 2008 išlo o investičné motivácie. Dnes je to praktickosť a dostupnosť druhého bývania na horách.

Ďalším z dôvodov je, že na Donovaloch sa dá relaxovať počas celého roka, v zime lyžovať, v lete venovať cykloturistike či prechádzkam v prírode. „Pre našich maďarských susedov je to najbližšie horské centrum – 200 kilometrov z Budapešti,“ doplnil Ševčik.

Ako priblížil, kupujúci sú väčšinou zo Slovenska, medzi vlastníkmi prevládajú ľudia z regiónov Bratislava, Trnava, Nitra i Trenčín. Zo zahraničia sú najviac zastúpení vlastníci z Českej republiky, Maďarska. A ako Ševčik podotkol, už sa objavujú aj rusky hovoriaci záujemcovia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM