Jakub Forgács Správy

Dom, na ktorý sú v Slovenskej Ľupči právom hrdí: Unikátnu 100-ročnú pamiatku čaká rekonštrukcia

Slúži na zachovanie remeselných techník, sám však potrebuje obnovu. Strechu asi 100-ročného Domu remesiel chcú zrekonštruovať, lacné to však nebude.

Ilustračný obrázok k článku Dom, na ktorý sú v Slovenskej Ľupči právom hrdí: Unikátnu 100-ročnú pamiatku čaká rekonštrukcia
Zdroj: Dnes24.sk

V letných mesiacoch jún – júl plánuje obec Slovenská Ľupča neďaleko Banskej Bystrice rekonštrukciu strechy Domu remesiel. „Dom je starý približne 100 rokov a je v pôvodnom stave, preto ho pokladáme za významnú a jednu z mála zachovaných stavieb v obci v takomto stave,“ konštatovala vedúca obecného úradu Ivona Dobišová.

Ak nebudú úspešní so žiadosťou o dotáciu, podanou na Ministerstvo financií SR, ktorú zaslali v týchto dňoch, strecha si podľa jej ďalších slov vyžiada asi 30 000 eur z rozpočtu obce. Dom remesiel slúži na zachovanie remeselných techník. Dobišová pokračovala, že dom je vo vlastníctve obce a remeselné činnosti v ňom zabezpečuje Občianske združenie Mestečko.

„Počas jarmoku je otvorený dvor, kde sa predvádzajú remeselníci s výrobkami, v humne prebieha vystúpenie marionetového divadla – marionety sú vlastnoručne vyrobené. Je tu tiež malé múzeum remesiel našej obce z minulosti,“ pokračovala Dobišová.

Záujemcovia si môžu v dome vyskúšať viaceré remeselné techniky, otvorený je pre širokú verejnosť každú stredu od 17:00. „Máme tu plne funkčnú keramickú dielňu, kováčsku dielňu, dielňu na výrobu výrobkov z líhaného skla, výrobu emailových šperkov, tkáčsky stav na tkanie kobercov a podobne,“ pokračovala Dobišová. V dome prebieha tiež výroba sviečok, mydla, maľba na sklo či hodváb a pod.

Foto: obec Slovenská Ľupča

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM