Marcel Páleš Samospráva

Dom Matky Terezy má vynovenú záhradu: Makali aj nemeckí študenti, všetko museli stihnúť za 72 hodín

V nedeľu sa presne o 12.07 hod. v záhrade sociálneho centra Dom Matky Terezy v Banskej Bystrici uskutočnilo slávnostné odovzdanie zrekonštruovaných a upravených priestorov záhrady klientom sociálneho zariadenia. Čo tomu predchádzalo?

Ilustračný obrázok k článku Dom Matky Terezy má vynovenú záhradu: Makali aj nemeckí študenti, všetko museli stihnúť za 72 hodín
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci slovenskej časti nemeckého projektu 72 hodinová akcia sa skupina nemeckých a slovenských mladých ľudí rozhodla pomôcť klientom sociálneho centra a spríjemniť im prostredie, v ktorom žijú.

Slovensko-nemecká spolupráca

Projekt 72 hodinová akcia je najväčšia sociálna akcia v Nemecku, pri ktorej realizujú mladí ľudia rozličné sociálne, kultúrne, ekologické i politické úlohy a pomáhajú tak ľuďom, ktorí si z rôznych dôvodov nevedia alebo nemôžu pomôcť sami.

V roku 2005 vzniklo partnerstvo medzi nemeckým dekanátom Andernach – Bassenheim a slovenskou stranou, ktorá je zastúpená Diecéznym centrom MAJÁK na Španej Doline, Katolíckym gymnáziom Štefana Moysesa a farnosťou Banská Bystrica – Fončorda.

Organizačný tím sa na minuloročnej porade v Nemecku rozhodol, že sa v termíne konania nemeckej 72 hodinovej akcie t.j. 13.- 16. júna 2013 zapojí do tohto projektu slovensko – nemecká skupina mladých ľudí a v rámci projektu Za hranice pomôže svojimi aktivitami ľuďom v núdzi aj na Slovensku.

Bojová úloha na tri dni

Záštitu nad slovenským projektom Za hranice, ktorý je súčasťou nemeckého projektu 72 hodinová akcia, prevzali veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku Axel Hartmann, primátor mesta Adernach Achim Hütten, primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola a banskobystrický dekan Mons. Ján Krajčík.

Slovensko – nemecký tím zložený z dvanástich mladých ľudí z Nemecka, dvanástich študentov Katolíckeho gymnázia Štefana Moysesa a organizačného tímu sa dozvedel svoju úlohu 13. júna o 12.07 hod. v kostole sv. Michala na Fončorde. Počas troch dní tím pracoval na splnení tejto úlohy za technickej pomoci sponzorov, aby upravili záhradu sociálneho centra a sprístupnili ju aj imobilným klientom.

Primátor symbolicky vysadil aj strom

Pri tejto príležitosti vysadil primátor mesta Banská Bystrica v parku pred Domom Matky Terezy strom, ktorý mu bol darovaný zástupcami berlínskeho magistrátu. „Dnešné zasadenie stromu vnímam veľmi symbolicky. Klientom Domu Matky Terezy a aj nám ostatným bude pripomínať nezištnú pomoc, poskytnutú nemeckými a slovenskými mladými ľuďmi, ktorých napriek rozdielnemu jazyku a národnosti spája túžba pomáhať ľuďom v núdzi,“ povedal primátor mesta Peter Gogola.

Foto: mesto BB

Dom Matky Terezy BB
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM