Michal Majer Rôzne

Dom kultúry obsadili na dva dni mačky

Tento víkend sa v bývalom Dome kultúry na Námestí Slobody koná Medzinárodná výstava mačiek. Zúčastňuje sa na nej približne 110 vystavovateľov a viac ako 200 ich štvornohých miláčikov. Okrem úplných nováčikov môžu záujemcovia uvidieť aj viacnásobných

Organizátormi podujatia sú Základná organizácia chovateľov mačiek (ZOCHM) zo Zvolena, v spolupráci s partnerskou organizáciou zo Žiliny. Na výstave sa nachádza viac než 100 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Poľska, Rakúska a Maďarska. „Je to v poradí tretia a štvrtá Medzinárodná výstava mačiek, kde sa mačky nielen vystavujú, ale sú aj hodnotené medzinárodnými posudzovateľmi,“ priblížila výstavu Marcela Adamcová, predsedníčka ZOCHM vo Zvolene. Na výstave nájdete viaceré zaujímavosti. Jednou z nich je veľké zastúpenie plemena Don Sphynx – “mačky bez srsti“, ktoré v takomto počte na výstavách nie je bežné. Okrem tohto plemena je na výstave možné vidieť aj netradičnú rasu Main Coon, ktorej kocúr dosahuje váhu až 10 kilogramov.

Porota pri každom plemene hodnotí vzhľad, postavenie uší či kvalitu srsti. Na základe ich kvality určuje víťazov. „Máme tu aj svetovú víťazku, ktorá vyhrala súťaž v roku 2007,“ pripomenula predsedníčka ZOCHM Zvolen. Hlavnou cenou za víťazstvo v súťaži však nie je finančná odmena. „Nedá sa hovoriť o cene, ktorú mačka vyhrá, pretože to nie je ani finančná hodnota, ani iná hodnotná vec. Pre mňa je úspech, že sa moje mačky páčia druhým ľudom a že sú krásne,“ povedala vystavovateľka chovnej stanice Siberian Squills. Tento ročník medzinárodnej výstavy by nemal byť v regióne posledný. „Radi by sme z tejto akcie spravili tradíciu, aby sme sa každý rok v októbri stretli, čiže plánujeme zorganizovať aj nasledujúci ročník,“ dodala na záver organizátorka podujatia.

ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM