Michal Majer Rôzne

Dodávateľ nových trolejbusov je už známy!

Súčasný technický stav trolejbusov v Banskej Bystrici vôbec nie je lichotivý. Naposledy pribudli do depa dve nové vozidlá pred desiatimi rokmi. Ostatné majú za sebou už dvadsaťročnú históriu a najazdených takmer jeden milión kilometrov. To by však ma

Projekt renovácie vozového parku vyhrala česká spoločnosť Škoda Electric s trolejbusom Škoda 30Tr SOR. „Zvažovali sme rôzne alternatívy, či už z východných alebo okolitých krajín. Presvedčila nás však napokon tradícia na trhu ako aj fakt, že spomínaná spoločnosť je dodnes dominantným dodávateľom dráhových vozidiel,“ vyjadril sa na margo schváleného dodávateľa trolejbusov Michal Němec z Dopravného podniku mesta Banská Bystrica. Nové trolejbusy potešia domácich viacerými výhodami. „Celá karoséria je postavená na báze SOR. Vozidlá budú nízkopodlažné a oveľa ľahšie ako tie súčasné. Znamená to, že budú mať nielen nižšiu spotrebu, ale aj menej zaťažia naše cesty. Tentoraz nepôjde o kĺbové, ale krátke trolejbusy. Z ekonomických dôvodov sa nám totiž neoplatia kĺbové, pretože vozidlá nie sú natoľko vyťažené,“ bližšie opisuje nové vozy Němec.

Ďalšou výhodou nových trolejbusov bude aj nastupovanie všetkými štyrmi dverami. Pri každých dverách bude totiž nainštalovaný prístroj na čipovú kartu, čím sa výrazne urýchli nástup a výstup cestujúcich. „Niektoré prístroje preinštalujeme zo starých vozov a iné, samozrejme, dokúpime. Toto však nebudeme financovať z eurofondov, ale po dohode s SAD Zvolen,“ vysvetľuje Němec. Prvý skúšobný trolejbus príde do Banskej Bystrice už v októbri. Cestujúci si však na jazdu v nových vozoch budú musieť počkať až do začiatku budúceho roka. Všetkých 19 nových trolejbusov by malo v Bystrici nájsť svoj domov najneskôr v máji 2011. „Celkovo bude v meste premávať 27 trolejbusov. Okrem tých nových si ponecháme ešte 8 najlepších, ktoré prejdú technickou kontrolou,“ hovorí Michal Němec.

V súčasnosti premáva v Bystrici menší počet trolejbusov ako pred pár mesiacmi. Technickou kontrolou totiž neprešlo viacero vozidiel, a tak musela byť časť trolejbusovej dopravy nahradená autobusovou. Zmení sa to práve príchodom nových trolejbusov, ktoré budú stáť takmer 8 miliónov eur. Väčšina z týchto peňazí pôjde z eurofondov, zvyšných 5% doplatí Dopravný podnik mesta Banská Bystrica z vlastných zdrojov.

moo Foto: Jiří Vobecký

trolley
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM