Jakub Forgács Iné športy

Dočkáme sa veľkého biatlonového sviatku. Zmena dejiska MSJ, z Ruska do Osrblia!

Nadšenci športu, zbystrite pozornosť! Osrblie sa dočká prestížneho svetového šampionátu. Prečo sa nakoniec bude konať práve u nás?

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa veľkého biatlonového sviatku. Zmena dejiska MSJ, z Ruska do Osrblia!
5
Galéria
Zdroj: TASR

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) našla náhradného organizátora za tohtoročný juniorský a kadetský svetový šampionát v ruskom Ostrove (22.-28.2.). Najlepších mládežníkov privíta v rovnakom termíne Brezno–Osrblie.

Po tom, čo sa Ruská biatlonová únia na sklonku roka 22. decembra vzdala práva organizovať MSJ 2017 v Ostrove, náhradným organizátorom juniorského šampionátu sa stal Slovenský zväz biatlonu. Na príčine zmeny boli dopingové podozrenia voči Rusom a exekutíva IBU mala v pláne odobrať im toto podujatie, spolu s marcovým Svetovým pohárom v Ťumeni. Kým náhradné dejisko za Ťumeň bude známe o týždeň, Slovenský zväz biatlonu už vie, že sa stal náhradným organizátorom juniorského šampionátu. Okrem Osrblia uvažovala IBU aj nad Oberhofom (Nem.), Val Martellom (Tal.) a Dusznikami (Poľ.) a z tejto konfrontácie vyšlo víťazne slovenské biatlonové centrum.

Ako povedal prezident SZB Tomáš Fusko, ponuka zo slovenskej strany prišla pred Vianocami hneď po tom, čo sa IBU rozhodla zrušiť pôvodné miesto konania MSJ v Ostrove. „Ponúkli sme svoje organizačné schopnosti a už 2. januára nás kontaktovala generálna sekretárka IBU Nicole Reschová s požiadavkou, či SZB a OV Biatlon Brezno-Osrblie sú ochotné hostiť MSJ namiesto ruského Ostrova. My sme dospeli k názoru, že áno a máme už aj odpoveď od IBU, že nám prideľuje organizáciu tohto svetového podujatia. V novembri 2016 Medzinárodná biatlonová únia zverila Slovenskému zväzu biatlonu organizáciu juniorského a kadetského svetového šampionátu aj na február 2019. Svedčí to o tom, že Národné biatlonové centrum Brezno – Osrblie znova získava pozíciu vo svetovom biatlone a IBU sa s dôverou obracia na SZB ako na organizátora významných podujatí,“ uviedol Fusko.

„Ako člen exekutívy svetovej biatlonovej únie som po kladnom postoji Slovenského zväzu biatlonu k otázke, či sme na Slovensku schopní zorganizovať v krátkom termíne náhradný juniorský svetový šampionát, intenzívne presadzoval takéto riešenie. Exekutíva zvažovala medzi viacerými kandidátmi, napokon sa jednohlasne zhodla na Brezne–Osrblí ako najlepšom variante zo všetkých možných,“ doplnil Ivor Lehoťan, viceprezident IBU pre informácie.

Foto: ilustračné

Biatlon - Osrblie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM