Jakub Forgács Krimi

Dochádza v Banskobystrickom kraji k ÚNOSOM detí? Nešírme PANIKU, vyzýva polícia

Policajti poriadkovej aj kriminálnej polície vypočuli množstvo ľudí, podarilo sa im stotožniť majiteľov áut, aj mnohých svedkov.

Ilustračný obrázok k článku Dochádza v Banskobystrickom kraji k ÚNOSOM detí? Nešírme PANIKU, vyzýva polícia
Zdroj: Facebook.com/Child Abuse

Sociálne siete stále zaplavujú upozornenia nielen od mamičiek, o pohybe podozrivých vozidiel a osôb s cieľom uniesť ich deti. „Tieto príspevky majú mnoho zdieľaní, stávajú sa virálnymi. Napriek tomu, že vo väčšine prípadov ich autori písali ako dobre mienené upozornenie (čo ak náhodou…) efekt, ktorý tým dosiahli, bol úplne opačný,“ uviedli na sociálnej sieti banskobystrickí krajskí policajti.

„Spoločne s týmito nepotvrdenými informáciami sa začala šíriť panika,“ poznamenali.

„Polícia v našom kraji preverila všetky takéto „upozornenia“ a ani v jednom prípade sa ani len náznakom nepotvrdilo, že by predstavovali reálnu hrozbu. Policajti poriadkovej aj kriminálnej polície vypočuli množstvo ľudí, podarilo sa im stotožniť majiteľov áut, aj mnohých svedkov. Vo všetkých prípadoch išlo o nedorozumenia (zahraniční turisti sa pýtali detí na cestu, pani sa náhodne prihovorila deťom v kaviarni a pod.),“ vysvetlili muži zákona.

Strach o deti je úplne prirodzený. „A v dnešnom svete, kedy sa rýchlo šíria (žiaľ najmä negatívne) informácie má veľké oči. Zároveň si prosím uvedomte, že je nesmierne náročné s časovým odstupom dohľadávať autorov príspevkov, zisťovať svedkov a všetky okolnosti jednotlivých prípadov. Určite treba byť ostražitý, no v prípadoch, ak máte pocit ohrozenia, neodkladne kontaktujte linku 158. Poznačte si evidenčné číslo vozidla, prípadne urobte fotografiu, no zvážte ich automatické šírenie cez sociálne siete, aby ste sa sami nedopúšťali konania, ktoré by mohlo napĺňať skutkovú podstatu priestupku, či trestného činu,“ dodali policajti so slovami, že ochrana tých najzraniteľnejších, v tomto prípade detí, je jednou z najvyšších priorít polície.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM