Monika Obrtalová Rôzne

Dobrovoľným príspevkom môžete zachrániť život aj vy

Celoslovenská dobrovoľná zbierka s názvom „Deň narcisov“ pripadla tentoraz na 16. apríl. Liga proti rakovine ju organizuje už od roku 1997 a medzi ľuďmi našla veľkú odozvu. Aj obyvatelia Banskej Bystrice majú dnes možnosť prijať od dobrovoľníkov symb

„Cieľom tejto zbierky je reálna pomoc onkologickým pacientom. Chceme nielen skvalitniť ich život, ale aj pomôcť im začleniť sa do spoločnosti. Škoda, že sa ešte aj dnes nájdu takí, ktorí zbierke neveria,“ hovorí o Dni narcisov Elena Lániková, predsedníčka klubu Viktória, ktorý úzko spolupracuje s Ligou proti rakovine.

Za organizáciou celej akcie stojí veľký kus práce. Všetko je potrebné dotiahnuť do najmenšieho detailu. Zabezpečiť umelé kvety, identifikačné označenie dobrovoľníkov, pokladničky, plagáty, povolenie na zbierku od ministerstva vnútra či vedenia podnikov, v ktorých sa nachádzajú pevné stanovištia dobrovoľníkov. „Jednotlivé pobočky si sami vybavujú povolenie od primátora mesta či súhlas so vstupom vozidiel na pešiu zónu. Dôležité je získať aj povolenie na samotnú realizáciu zbierky a samozrejme zaistiť dobrovoľníkov, ktorí budú rozdávať ľuďom narcisy,“ hovorí o tvrdých podmienkach pri organizovaní celej akcie pani Lániková, s ktorými sa musí popasovať Liga proti rakovine.

Narcisy dnes dobrovoľníci rozdávajú nielen na banskobystrickom námestí, ale aj v obchodných domoch, nákupných centrách a želežničnej stanici. Pomôcť takýmto spôsobom chcú aj kamarátky Vlaďa a Janka so Zdravotníckej univerzity: „Na škole sme sa stretávali aj s onkologickými pacientami. Vieme, že takúto pomoc jednoducho potrebujú.“ Ich slová ešte dopĺňajú aj ďalšie tri kamarátky, ktoré svorne tvrdia: //„Je to jednoducho dobrá vec.“ //

Minulý rok sa len v Banskej Bystrici vďaka Dňu narcisov vyzbieralo takmer dvadsať tisíc eur. Aj tento rok peniaze poputujú do centrály v Bratislave, kde ich Liga proti rakovine využije na klinické a výskumné projekty, rozvoj nových techník a metód v prevencii či diagnostike a liečbe rakoviny. Časť peňazí pôjde aj na psychosociálnu starostlivosť, letné tábory a rekondičné pobyty pre onkologických pacientov ako aj finančnú pomoc pre tých, ktorí si liečenie nemôžu dovoliť.

Den narcisov
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM