Jakub Forgács Správy

Dobrovoľníci sa zapotili a výsledok stojí za to: O skrášlenie Bystrice sa postarali aj študenti z Lotyšska a Bulharska FOTO

Tak tomu sa povie radikálna zmena. Bystričania spojili svoje sily a postarali sa o ďalšie skrášľovanie nášho mesta. Za pomoc môžu dokonca ďakovať aj zahraničným študentom.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci sa zapotili a výsledok stojí za to: O skrášlenie Bystrice sa postarali aj študenti z Lotyšska a Bulharska FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický okrášľovací spolok (BBOS) spolu s dobrovoľníkmi odstránil od hrdze a namaľoval zanedbané zábradlie v centre nebezpečnej križovatky na Ďumbierskej ulici v celkovej dĺžke až 59 metrov. Na pomoc prišli aj študenti z Čiech, Lotyšska a Bulharska.

Celý projekt odštartovali dobrovoľníci – stredoškolskí študenti zo SOŠ Pod Banošom, ktorí zábradlie odstránili od hrdze. Následne dobrovoľníci pokosili okolie zábradlia, aby sa dalo bez problémov natierať. Pokračovali v nedeľu 31. mája natieraním tradičnými červeno-bielymi farbami. Okrem členov sa akcie zúčastnili aj seniorky a dobrovoľníci priamo zo Sásovej, ale aj študenti zo zahraničia, ktorí sú na pobyte v rámci programu Erazmus. Študenti z programu Erazmus sa na akcii nezišli náhodou. Ich spolupráca s BBOS vznikla vďaka koordinátorke, ktorá študuje na Ekonomickej fakulte UMB a už dlhšiu dobu komunikuje s BBOS.

Napriek propagácii v miestnych aj celoslovenských médiách organizátori vyslovili sklamanie z nízkej účasti Sásovčanov na akcii. „Pracovali sme síce v nedeľu, avšak nedeľu sme naplánovali účelovo najmä kvôli MDD, pretože vieme, že sobota bola plná akcií a rodiny trávili čas spolu niekde v prírode alebo na bohatých programoch. Termínovo sa nedá vždy vyhovieť každému. Napriek tomu si myslím, že 25-tisícové sídlisko malo mať vyššie zastúpenie medzi zúčastnenými dobrovoľníkmi. Napriek miernemu sklamaniu ale vyslovujem obrovskú radosť nad odvedenou prácou aj potešenie z medzinárodnej účasti,"“ uviedla Vigašová z BBOS.

Raritou bola aj seniorka, ktorá určite dokonale reprezentuje slovné spojenie – aktívny senior. Ráno totiž stihla ísť na nedeľňajšiu omšu do kostola, potom sa zúčastnila dobrovoľníckej akcie, po skončení doma navarila obed a poobede pomáhala pri organizovaní Sásovského MDD. Jej aktívny prístup k životu by mal byť určite príkladom pre okolie. Akciu podporilo aj Mesto Banská Bystrica, ktoré neváhalo pomôcť a venovalo dobrovoľníkom na akciu farby. Ostatné pomôcky zabezpečilo BBOS z vlastných zdrojov.

Foto: BBOS

FOTO: Bystričania sa činili so štetcami v rukách
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM