Dobrota, po ktorej sa budete oblizovať. V Španej Doline budú pripravovať štiarc

Aj vy patríte k milovníkom tradičných slovenských jedál? Potom by ste rozhodne mali ochutnať špaňodolinský štiarc. Šancu budete mať už o pár dní.

Jakub Forgács

Štiarc patrí k tradičným miestnym pochúťkam z neďalekej Španej Doliny. Baníci ho zvykli jedávať ráno alebo si ho brávali so sebou do bane, kde ich dokázal zasýtiť na celý deň. Ukážky varenia tohto jedla budete môcť zažiť už v sobotu 14. júla od 15:00 pri Penzióne Klopačka v Španej Doline.

Originálny recept zo Španej Doliny:

  • Oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú polohrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky). Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu.
  • Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť.
  • Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá.
  • Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.
  • Medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.
  • Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili.

Toto jedlo je veľmi sýte a zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom a podobne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame