Jakub Forgács Správy

Dobré správy z bystrickej detskej nemocnice: Malým pacientom pomôže dýchať nový pľúcny ventilátor

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou majú dôvod na radosť. Dostanú prístroj za desiatky tisíc eur, ktorý pomáha deťom v najkritickejších momentoch liečby.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy z bystrickej detskej nemocnice: Malým pacientom pomôže dýchať nový pľúcny ventilátor
Zdroj: TASR

Občianske združenie Svetielko nádeje daruje Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici pľúcny ventilátor s príslušenstvom v hodnote 51 200 eur. Nemocnici ho odovzdá v pondelok 16. marca. Informovala Veronika Rosová, riaditeľka banskobystrického Občianskeho združenia Svetielko nádeje.

Pľúcny ventilátor patrí k štandardnej výbave každého anestéziologicko-resuscitačného oddelenia (ARO). Je to prístroj, ktorý nahrádza pľúca pacienta v prípade poruchy až zlyhania dýchania. Banskobystrická Klinika pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny patrí medzi štyri pracoviská na Slovensku, ktoré využívajú tieto prístroje v starostlivosti o detského pacienta.

„Ročne pomáhajú dýchať asi 70 deťom v najkritickejších momentoch ich liečby. Využívajú ho deti s respiračným zlyhaním, pri ťažkom zápale pľúc, pri komplikovaných pooperačných stavoch, deti po úrazoch a komplikáciách onkologickej liečby, a samozrejme, predčasne narodené deti s komplikáciami dýchania. Prevádzka ARO je bez pľúcnych ventilátorov nemožná,“ vysvetlila Rosová.

Klinika pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v súčasnosti využíva sedem pľúcnych ventilátorov u kriticky chorých detí od narodenia až do 19 rokov. Vzhľadom na vysoký počet pacientov na tejto klinike sú ventilátory napojené na pacientov nepretržite, takmer 365 dní v roku. Často sa stáva, že po zvládnutí kritického stavu u jedného pacienta sa na rovnaký prístroj ešte v ten deň napojí ďalší. Prístroje sú tak značne opotrebované, vyžadujú častejší servis a teda v danom čase nemôžu pomáhať chorým deťom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM