Jakub Forgács Správy

Dobré správy pre pacientov v bystrickej nemocnici. Nový prístroj uľaví od bolesti

Uvoľnenie svalov či zmiernenie bolesti. Aj to dokáže prístroj, s ktorým pracujú lekári v Rooseveltovej nemocnici. Pri čom všetko sa využíva?

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre pacientov v bystrickej nemocnici. Nový prístroj uľaví od bolesti
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (OFBLR) FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica od leta rozšíril široké spektrum terapeutických procedúr o nový rebox.

Čítajte tiež: Kontrola v Rooseveltovej nemocnici. Vedenie zareagovalo na nepríjemné zistenie

„S reboxom dosahujeme u našich pacientov výborné výsledky liečby, ale prístroj, ktorý sme na poskytovanie tejto terapie vlastnili od roku 2002, bol technicky zastaraný. Potrebovali sme kúpiť nový, čo sa nám s finančnou podporou BBSK podarilo. Na našom oddelení používame prístroj najčastejšie pri ochoreniach chrbtice, pri stavoch pred a po operácii medzistavcových platničiek, pri chronických bolestiach hlavy. Rovnako častým dôvodom použitia je preťaženie pohybového aparátu, stavy po úrazoch a degeneratívne ochorenia ramenného a bedrového kĺbu,“ približuje využitie primárka oddelenia Gabriela Majeríková.

Pomocou prístroja aplikujú dotykom malej neinvazívnej elektródy jednosmerný vysokofrekvenčný prúd. Účinkom tohto prúdu sa vykompenzuje lokálne prekyslenie organizmu, čo má za následok optimalizáciu lokálnej koncentrovanej iónovej rovnováhy. Na mieste aplikácie prúdu dochádza k rozšíreniu ciev a uvoľneniu hladkého aj priečne pruhovaného svalstva. Zrýchľuje sa látková výmena, stimuluje metabolizmus, čo spolu s analgetickým účinkom podporuje proces hojenia.

„Výhodou je, že spolu s novým reboxom majú na oddelení teraz dva prístroje a okrem ambulantných pacientov môžu tento druh terapie poskytovať aj hospitalizovaným pacientom na lôžku. Prístroj je prenosný,“ uviedla Ružena Maťašeje, hovorkyňa a PR manažérka FNsP F. D. Roosevelta so slovami, že za jeden rok poskytnú na rehabilitačnom oddelení terapiu reboxom takmer 3100 pacientom.

Čítajte tiež: Úspech bystrickej UMB. Prvýkrát splnila kritériá v rámci celosvetového rankingu

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM