Marcel Mojžiš Rôzne

Dobrá správa pre cestujúcich: Do ulíc vyráža 14 nových autobusov MHD

Po Banskej Bystrici začnú už v najbližších dňoch jazdiť ďalšie nové autobusy. Ide o 14 nízkopodlažných vozidiel renomovanej značky Irisbus Citelis. Vozidlá MHD v pondelok slávnostne odovzdali do užívania.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre cestujúcich: Do ulíc vyráža 14 nových autobusov MHD
Foto: Jaroslav Dodok

„Skvalitnenie vozidlového parku ocení nielen cestujúca verejnosť, ale všetci obyvatelia mesta, pretože vozidlá sú vybavené motormi s ekologickým pohonom na zemný plyn (CNG),“ povedala hovorkyňa radnice Monika Pastúchová. Dopravca SAD Zvolen, ktorý realizuje mestskú hromadnú dopravu v Banskej Bystrici, úspešne pokračuje v trende jej ekologizácie. V roku 2006 zakúpil pre Banskú Bystricu z vlastných prostriedkov 41 nových autobusov, v tej dobe spĺňajúcich ekologickú normu Euro 3. Od roku 2009 sa v Banskej Bystrici začalo nové obdobie ekologizácie MHD.

Autobusy jazdia na plyn

V uvedenom období uspel dopravca SAD Zvolen v projekte pod názvom Ekologizácia verejnej dopravy v Banskej Bystrici, realizovanom cez Operačný program Životné prostredie na Ministerstve životného prostredia SR. Do prevádzky bolo zaradených až 15 nízkopodlažných autobusov s pohonom na zemný plyn. O dva roky neskôr bol Dopravný podnik mesta Banská Bystrica rovnako úspešný v podobnom projekte a doplnil systém MHD v meste o 19 nových nízkopodlažných trolejbusov značky SOR.

Do tretice sa v tomto roku dopravcovi SAD Zvolen podarilo úspešne realizovať aj projekt Zníženie emisií znečisťujúcich látok v ovzduší prostredníctvom plynofikácie verejnej dopravy v meste Banská Bystrica. Jeho výsledkom je spomenutých 14 nových kĺbových vozidiel na ekologický pohon CNG. Úspešné projekty prispeli k výraznej obnove vozidlového parku, pričom počtom 48 ekologických vozidiel a priemerným vekom vozidiel len 2,23 roka, dosahuje Banská Bystrica jednu z prvých priečok v ekologizácii a modernizácii MHD na Slovensku.

Zlepšenie ovzdušia aj úspory

„Projekty ekologizácie znamenajú pre Banskú Bystricu nielen skvalitnenie vozidlového parku a vyšší komfort pre cestujúcich, ale najmä zlepšenie ovzdušia v meste a okolí. Výsledkom je aj finančná úspora v rozpočte samosprávy dosahujúca takmer 17 miliónov eur," konštatuje primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Spoločnosť SAD Zvolen vykonáva verejnú autobusovú dopravu na takmer 70 percentách územia Banskobystrického kraja. Vozidlový park tvorí až 550 autobusov, ktoré najazdia ročne 30 miliónov km. Autobusy s ekologickým pohonom na zemný plyn prevádzkuje v mestách Banská Bystrica (29 ks), Zvolen (25 ks) a v prímestskej doprave v okolí týchto miest v počte do 40 vozidiel. Celkovo v Banskej Bystrici jazdí 70 vozidiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM