Michal Majer Rôzne

Do tábora Vedhračka prišli aj roboty

Od pondelka 23. augusta navštevuje viac ako 20 detí tábor Vedhračka, ktorého cieľom je rozvíjať u záujemcov technický a výtvarný talent. Okrem zostrojovania vlastných vynálezov, fyzikálnych objavov či rozširovania vedomostí v oblasti duševného vlastn

„Tábor sme začali organizovať dosť neskoro. Najprv sme sa obávali, že príde málo detí a dúfali sme aspoň v tých 10 až 12. Keď nám prišla už 28. prihláška, zostali sme zaskočení a veľmi nás to potešilo,“ //priznáva organizátorka tábora Beata Puobišová, ktorá zostala prekvapená z veľkého záujmu o tábor napriek tomu, že ho organizujú vôbec po prvýkrát. //„Chceli sme ponúknuť deťom dlhší čas v spoločnosti vedhračiek. Keď sem prišli len na jedno doobedie, niekedy im to vôbec nestačilo a takto sme im čas v prítomnosti hračiek podstatne predĺžili. Samozrejme, vyplnili sme ho aj zaujímavými prednáškami a ponúkli sme im možnosť zostrojiť si vlastné vynálezy či urobiť rôzne pokusy a objavy,“ smeje sa Puobišová.

Dnešný deň bol pre deti veľkým prekvapením. Už od rána bol totiž v réžii pätice chlapcov, ktorí deťom predstavovali modely vlastnoručne zostrojených robotov. O ich šikovnosti hovorí aj pekné 21. miesto na celosvetovej súťaži v stavbe a programovaní robotov s názvom RoboCup 2010 v Singapure. „Zostrojili sme robota z kategórie rescue, teda záchranár. Celá súťaž spočívala v tom, že robot musel prejsť určitú dráhu vyznačenú páskou. Dráha viedla cez viacero presklených miestností a každá ďalšia bola náročnejšia. Za bezchybne prejdenú miestnosť mohli družstvá získať 50 bodov,“ vysvetľuje Ján Maťáš, ktorého robot získal celkovo 400 bodov. „Ja by som si na také niečo netrúfol. Vyzerá to byť poriadne ťažké. Radšej si zostrojím telefón z umelohmotných téglikov ako sme robili napríklad včera,“ reaguje na malú šou, ktorú predvádzajú chlapci s robotmi, chlapec z tábora. „Keď budem staršia, pustím sa do toho. Je to celkom zaujímavé,“ oponuje kamarátovým slovám iba deväťročné dievča, ktoré si tábor Vedhračka takisto nenechalo ujsť.

Tábor potrvá celý týždeň a deti čaká ešte množstvo prekvapení v podobe rôznych výletov či zaujímavých prednášok. Navštíviť výstavu vedeckých hračiek však môže ktokoľvek od najmenších až po dospelých či seniorov. „Stáva sa nám, že sem prídu rodičia s deťmi a tak ich to tu zaujme, že tu strávia aj celý deň. Napokon sú to deti, ktoré ťahajú rodičov domov, pretože sú hladné,“ priznáva s úsmevom Andrej Baláž, riaditeľ výstavy.

moo

vedhrackaaugust
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM