Monika Obrtalová Rôzne

Do nových košov patrí podľa niektorých aj pes

Od začiatku letných prázdnin môžu Bystričania využívať nové zberné kontajnery na kovy a biologicky rozložiteľný odpad. Popri separovaní klasických komodít v podobe papiera, plastu či skla tak pribudlo triedenie ďalších surovín, ktoré šetrí životné pr

Magistrát začal rozvážať do domácností zberné kontajnery na kovy a biologicky rozložiteľný odpad koncom júna. Na triedenie nových komodít upozorňoval informačnými letákmi, rôznymi plagátmi či náučno-zábavným programom, ktorý bol súčasťou viacerých akcií v rámci kultúrnych podujatí mesta Banská Bystrica. Nie každý sa však dozvedel, na čo tieto kontajnery vlastne slúžia. „Žiaľ , stáva sa nám, že v kontajneri určeného pre zber kovov nájdeme komunálny odpad z domácností. Tieto nedostatky sme zistili napríklad na Ulici 29. augusta a Triede SNP,“ priznáva Beáta Kostúrová z Oddelenia životného prostredia mesta Banská Bystrica. „Na triedenie odpadu, ktorý sem nepatrí, musíme vynakladať nemalé finančné prostriedky navyše,“ dopĺňa jej slová hovorkyňa mesta Monika Pastuchová.

Nádoby na kovy sú označené hnedou farbou a slúžia na triedenie starého železa, plechu, nepotrebných hliníkových konštrukcií, farebných kovov, alobalu a plechoviek z nápojov a konzerv. Kontajner na biologicky rozložiteľný odpad je červený a patrí sem odpad zo záhrad ako konáre, listy, tráva a kuchynské zvyšky v podobe šupiek zo zemiakov či jabĺk. Domáci však nie sú o týchto veciach dostatočne informovaní. Na našu otázku, čo patrí do nádoby na kovy, odpovedali opýtaní najčastejšie neviem, no v prípade biologicky rozložiteľného odpadu dopadli domáci ešte horšie. Za surovinu, ktorá patrí do týchto nádob považovali napríklad papier, zvyšky z mäsových výrobkov, ale aj zdochnuté zvieratá.

Pomôcť v nevedomosti by mohla aj novú brožúrka, ktorá je v týchto dňoch rozvážaná do domácností, no vyzdvihnúť si ju môžete aj osobne na mestskom úrade v úradných hodinách. „Brožúrka Kam s odpadom z domácností je spracovaná pre všetky vekové kategórie. Okrem vymenovania komodít, ktoré triedime a netriedime, v nej domáci nájdu napríklad čísla na zamestnancov mestského úradu, ale aj užitočné rady ako správne kompostovať,“ dodáva na záver Kostúrová.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM