Správy

Do Bystrice zavítal minister Mičovský: Pripomenúť si prišiel významnú udalosť, FOTO

Lesníci si pripomínajú 150. výročie osamostatnenia od baníctva. Pri tejto príležitosti pod Urpín prišiel aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský.

Ilustračný obrázok k článku Do Bystrice zavítal minister Mičovský: Pripomenúť si prišiel významnú udalosť, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Lesníci si v tomto roku pripomínajú 150 rokov samostatnosti, a teda obdobie, keď sa lesníctvo osamostatnilo od baníctva a funguje ako samostatné hospodárske odvetvie. V Banskej Bystrici, kde sídli štátny podnik Lesy SR, si ho v pondelok pripomenuli lesníci i minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský.

Nezabudli na históriu

"Sedemstoročná lesnícka história má veľa míľnikov, 150. výročie osamostatnenia od baníctva medzi ne rozhodne patrí. Som rád, že lesníci na túto udalosť nezabudli, pretože poznanie vlastnej histórie je kľúčom k zdarnej budúcnosti. Som presvedčený, že bez lesníckeho umenia, vďaka ktorému sa lesy na Slovensku zachovali, by takáto budúcnosť nebola možná,“ konštatoval Mičovský.

Podľa kurátorky Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene Tatiany Figurovej osamostatnenie lesníctva od baníctva pred 150 rokmi znamenalo novú kvalitu vo vzťahu človek a les. Lesníctvo začalo vracať lesu to, čo mu predtým spoločnosť vzala a vďaka čomu sa dnes Slovensko pýši rastúcou lesnatosťou, pôvodnými pralesmi a stále sa vyvíjajúcim vyspelým lesným hospodárstvom.

Ako zdôraznil generálny riaditeľ Lesov SR Tomáš Čuka, popri bežnom chode podniku si vážia históriu a predchodcov, ktorí sa zaslúžili o to, aby sa lesníctvo vybralo správnym smerom.

„Od prelomu 19. a 20. storočia až doteraz lesnatosť Slovenska rastie. Kým v polovici 19. storočia bola na úrovni 28 percent, dnes je to 41 percent,“ konštatoval Čuka.

Ďalšie aktuálne správy

Viacero aktivít

Lesy SR pri tejto príležitosti pripravili viacero aktivít. Na budovách riaditeľstva v Banskej Bystrici, Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, či objektoch lesných správ a odštepných závodo budú osadené tabule označujúce tento významný míľnik.

Vo vstupnom foyer banskobystrického riaditeľstva obnovili pamätný panel venovaný Josefovi Opletalovi, významnej osobnosti česko-slovenského lesníctva, ktorý sa zasadil za potieranie korupcie a presadzovanie pokrokového spôsobu obhospodarova­nia lesov.

„Vo chvíli, keď mal Josef Opletal voliť medzi svojim vysokým postavením a profesionálnou statočnosťou, nezaváhal. Postavil sa voči korupcii, ktorá mala Slovensko pripraviť o tisícky hektárov lesa. Funkciu si síce nezachránil, no lesy áno,“ zdôraznil Mičovský pri odhalení obnovenej expozície.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

Do Bystrice zavítal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM