Jakub Forgács Správy

Dni mesta Banská Bystrica vrcholia. Pozrite si ich na FOTKÁCH

Kým Dni mesta sa začali v piatok popoludní veľtrhom bystrických kultúrnych inštitúcií a mimovládnych organizácií, sobota bola zameraná na banské historické tradície a spracovanie medi.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta Banská Bystrica vrcholia. Pozrite si ich na FOTKÁCH
9
Galéria
Zdroj: TASR

Dni mesta Banská Bystrica sú prvým väčším kultúrnym podujatím štartujúcim Banskobystrické kultúrne leto. Začali sa v piatok popoludní veľtrhom banskobystrických kultúrnych inštitúcií a mimovládnych organizácií. Novinkou boli tanečné vstupy v exteriéroch mesta v podaní Divadla Štúdio tanca. Vyvrcholením večera bol koncert rumunskej tradičnej kapely Taraful de la Clejani, ktorá je pokračovateľkou slávnej rumunskej skupiny world music Taraf de Haidouks, a tiež vystúpenie známej srbskej kapely Boban Markovic Orkestar.

Na banské historické tradície a spracovanie medi bol po minuloročnom úspechu zameraný sobotňajší program. Návštevníci sa mohli prejsť takzvanou Medenou cestou, ktorú v tomto roku obohatila aj tradičná kováčska vyhňa s mechmi. Nechýbali tradičné Banícke festivácie. Starohorský banícky spevokol a ich hostia z Banskej Štiavnice a Novej Bane povodili záujemcov významnými miestami, zaspievali tradičné banícke piesne a porozprávali banícke vtipy.

Sobotňajší program sa začal predstavením Bábkového divadla na Rázcestí s názvom Minikurz bábok. Večer bude patriť banskobystrickým kapelám, ktoré už druhýkrát dostanú priestor v rámci Dní mesta. Najprv sa predstaví hudobný projekt Gatsby Sound a o 21:00 bude pódium patriť zaujímavému spojeniu rocku a folklóru pod názvom Filip Jánošík a hotoví umelci.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z Dní mesta Banská Bystrica!

V OBRAZOCH: Dni mesta Banská Bystrica 2019
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM