Monika Obrtalová Kultúra

Dnes večer sa začína Barbakan

Distribučná predpremiéra filmu Tri režiséra Toma Tykwera otvorí dnes večer v Banskej Bystrici multikultúrny festival Barbakan. Jeho filmová časť ponúkne od dnes, 2. októbra, do nedele 6. októbra takmer stovku filmov v šiestich sekciách. Informoval o

Film Tri zvíťazil v troch kategóriách na predávaní nemeckých národných filmových cien, odkiaľ si ocenenie za svoju prácu odniesol i sám režisér. Úspechy, vrátane diváckych žne na festivaloch po celom svete. Barbakan v tradičnej Súťaži krátkych filmov predstaví to najlepšie z krátkometrážnej tvorby 18 krajín sveta. Vybraným snímkam udelí medzinárodná porota ceny v kategóriách hraný, dokumentárny a animovaný film, jedno z diel si odnesie Grand Prix festivalu. Zahraničných hostí v porote, Veeru Lehtola a Joonasa Rutanena z Fínska a Mareka Dobeša z Českej republiky, doplnia zvučné mená domácej filmovej scény. Do poroty zasadne dokumentarista Marcel Pázman a svoje najnovšie filmy v sekcii Domáca úroda prídu osobne uviesť Zuzana Piussi, Martin Šulík, Peter Bebjak, Peter Krištúfek a ďalší tvorcovia.

Barbakan si pripomenie i domáce festivaly Art Film Fest, Cinema Mundi a Filmový festival inakosti. Tie uvedú v sekcii Ozveny filmových festivalov. Premietania sa uskutočnia v Múzeu SNP, Akadémii umení a v Klube 77. Organizátori pre návštevníkov pripravili aj zaujímavý hudobný program a to hneď na troch miestach naraz: v Klube 77, v Cult Clube a v centre nezávislej kultúry Záhrada. Na troch pódiách zaznejú zahraniční hostia z Francúzka, Poľska, Rakúska či Česka, ale aj zvučné mená mladej domácej scény. Šnúru koncertov odštartuje vo štvrtok rakúska CLARA LUZIA a v piatok koncertnú atmosféru rozvíria kapley STO MÚCH, VLADIMIRSKA (PL), BATTLE DŽÚS, EAR DRUM KRU, TEAPOT, PANDA RULES a nováčik ADALBERT.

Zábava ani tempo nepoľavia a sobotný večer bude patriť bystrickým stáliciam PLASTIC SWANS a GOT BLUE BALLS, tiež bratislavskej formácii KORBEN DALLAS a sériu zaujímavých koncertov doplnia JANSKI BEEEATS (FR), THIS IS KEVIN, LOVEGASM a PDCH z Česka. Pre priateľov výtvarného umenia už beží výstava mladého slovenského umelca Mareka Blaža s názvom VYSKYTUJE SA a vo štvrtok otvoria výstava VINTAGE, ktorá predstaví tvorbu mladej fotografky Zuzany Kozačekovej.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM