Monika Obrtalová Rôzne

Dnes predstavia publikáciu Abeceda chudoby

Dnes predpoludním predstavia v najväčšom bystrickom nákupnom centre publikáciu Abeceda chudoby, ktorú pripravilo Regionálne európske informačné centrum v Banskej Bystrici. Za každým písmenom abecedy sa skrýva slovo súvisiace s biedou, beznádejou, zlo

„Bezdomovec je človek, ktorý nemá domov. Bezdomovec, keď je zúfalý, siaha po alkohole. Niektorí sa snažia si privyrobiť, aby sa uživili. Ale veľa ľudí ich nechce zamestnať, lebo nemajú pekné oblečenie a smrdia“, takto vníma ľudí bez domova žiak banskobystrickej Základnej školy na Pieninskej ulici. Podobných definícií je v publikácii Abeceda chudoby niekoľko desiatok. Do života ju uvedú v rámci Veľtrhu sociálnych aktivít, ktorý začína dnes a jeho hlavným organizátorom je Fórum kresťanských inštitúcií.

Od 10.00 do 17.00 hodiny sa budú v nákupnom centre Europa prezentovať organizácie, ktoré pomáhajú občanom a skupinám ohrozeným chudobou. 17. október bol totiž uznesením Valného zhromaždenia OSN vyhlásený za Medzinárodný deň za odstránenie chudoby. Spája sa s menom francúzskeho kňaza Josepha Wresinského, na výzvu ktorého sa 17. októbra 1987 zišlo v Paríži 100 tisíc ľudí zo všetkých sociálnych vrstiev, z rôznych krajín sveta, aby vyvinuli tlak na spoločnosť a pomohli rešpektovať ľudské práva. Počas podujatia bude takisto v obchodnom centre inštalovaný panel s výstavou detských výtvarných prác o chudobe.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM