Monika Obrtalová Kultúra

Divý mak predstaví svoje umenie v Bystrici

V nedeľu 10. apríla 2011 o 18.00 hod. sa v koncertnej sieni Konzervatória J. L. Bellu v Banskej Bystrici uskutoční koncert vynikajúceho rómskeho klaviristu Norberta Daniša, ktorý svoje nadanie rozvíja najmä vďaka štipendijnému programu Divé maky. V j

Norbert hrá na klavíri od svojho útleho detstva a dnes sa svoj obrovský hudobný talent snaží zúročiť účasťou na rôznych súťažiach, koncertoch a hudobných recitáloch. Minulý rok úspešne zmaturoval na konzervatóriu v Bratislave, kde naďalej pokračuje v postgraduálnom štúdiu. V budúcnosti by rád prešiel bránami vysokej školy, aby sa naplnila jeho ambícia stať sa klavírnym sólistom. „Norbert je cieľavedomý mladý muž, ktorý vždy niečím novým prekvapí. Každý jeho koncert je jedinečným a neopakovateľným zážitkom. Na koncertoch sa prezentuje ako profesionál s dlhoročnými skúsenosťami,“ uviedla Lucia Dohnalová, programová riaditeľka Divé maky, o. z.

Jeho snom je koncertovať na veľkých pódiách. V súčasnosti by sa chcel umiestniť na dvoch medzinárodných alebo jednej celosvetovej súťaži. „Nesmierne rád by som sa zúčastnil medzinárodnej klavírnej súťaže „Citt? di Barletta 21st Young Musician International Competition“, ktorá sa koná v talianskom mestečku Barletta, čo je však, bohužiaľ, nad moje finančné možnosti,“ s neskrývaným sklamaním priznal Norbert. Divé maky sa preto rozhodli Norbertovi darovať šancu a vyhlásili finančnú zbierku.

Okrem Norberta účastníkov nedeľného koncertu potešia členovia banskobystrického NBS tria – Klaudius Kováč s Robertom Raganom a folkovo ladené duo Tomáš Pohorelec a Tereza Slavskovská. Dobrovoľným vstupným podporíte účasť vynikajúceho rómskeho klaviristu Norberta Daniša na medzinárodnej súťaži „Citt? di Barletta 21st Young Musician International Competition“.

REPERTOÁR KLAVIRISTU NORBERTA DANIŠA:

F. Chopin – etudy: op. 10, no. 12
op. 25, no. 1 F. Liszt – transcendentálna etuda a-mol, no. 2 L. van Beethoven – Sonate d-mol, 1. mov., op. 31, no. 2 F. Chopin – Nocturne c-mol, op. 48, no. 1 F. Liszt – Hungarian rhapsody no. 2 F. Chopin – Polonaise Heroic as-dur, op. 53, no. 6

Zdroj: o.z. Divé maky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM