Jakub Forgács Kultúra

Divadlo z Pasáže s letnou novinkou: Na scéne oživí staré inscenácie, ktoré už ľudia inak nemôžu zhliadnuť

Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici, ktorého herci sú ľudia s mentálnym postihnutím, pripravilo pre divákov lákavú novinku. Počas letných večerov s archívom divadla uvedie svoje staré inscenácie a produkcie, možno už poslednýkrát...

Ilustračný obrázok k článku Divadlo z Pasáže s letnou novinkou: Na scéne oživí staré inscenácie, ktoré už ľudia inak nemôžu zhliadnuť
Zdroj: TASR

Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici chystá pre svojich priaznivcov, ale i ostatných divákov Letné večery s archívom divadla. Prvý sa uskutoční už v piatok o 20:00 na ich domovskej scéne v Mestskom divadle. „Niektoré staršie inscenácie diváci už nebudú mať možnosť vzhliadnuť, a preto sme sa rozhodli uskutočniť letné večerné premietanie všetkých starších inscenácií a iných produkcií, ktoré sme počas svojej existencie realizovali,“ vravia organizátori letných večerov. V piatok diváci uvidia prvé dve inscenácie, O popolvárovi, ako ho nepoznáte a Skúšobňa.

Divadlo z Pasáže je profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. V meste pod Urpínom pôsobí už od roku 1995. Za ten čas naskúšalo 22 inscenácií, natočilo celovečerný film Z denníka jedného vagóna, zrealizovalo galaprogram Svetlá rámp v Pasáži a natočilo aj dokumentárny film Chránené územie.

Divadlo, ktoré vytvorilo vlastný systém umeleckého vzdelávania pre ľudí so zdravotným postihnutím, prešlo dlhým vývojom. Jeho predstavenia nesú okrem umeleckej výpovede aj silné ľudské posolstvá. Tvorbu Divadla z Pasáže spoznali diváci v Dánsku, Fínsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku, Portugalsku aj vo Francúzsku. V roku 2009 odcestovalo na pozvanie amerického režiséra na turné po USA a o dva roky neskôr sa práve ich inscenácia dostala do prestížneho rebríčka 10 najlepších kultúrnych aktivít amerického mesta San António.

V súčasnosti v Divadle z Pasáže, v Dennom centre divadla a v Chránenom bývaní pracuje 24 ľudí, z toho 14 tvorí herecký súbor. Tieto tri organizácie sú navzájom prepojené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM