Monika Obrtalová Kultúra Kultúra

Divadlo z Pasáže posúva svoje hranice

Jediné profesionálne divadlo na Slovensku, ktoré pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím - Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže, pripravuje v týchto dňoch novú inscenáciu. Je zaujímavá tým, že pôjde o vôbec prvé predstavenie divadla, ktoré bude určené

„Táto inscenácia je pre divadlo veľmi dôležitá. Totiž, aj keď sme už mali predstavenia pre deti, chýbali nám inscenácie pre najmenších,“ hovorí Eva Ogurčáková, umelecká šéfka Divadla z Pasáže. Voľba novej hry nakoniec padla na rozprávku Mechúrik Koščúrik od Milana Rúfusa, ktorú v mierne pozmenenej podobe zrežíroval Peter Vrťo, absolvent Janáčkovej akadémie, Odboru Výchovná dramatika pre nepočujúcich. Zaujímavosťou je, že umelecký súbor bude hrávať rozprávku priamo v materských školách, keďže priestory divadla potrebám hry nevyhovujú.

Pre mentálne postihnutých hercov bude nový projekt veľkou skúškou. Hra totiž bude veľmi interaktívna a budú do nej zapájané aj samotné deti. „Niektoré deti sú pokojné a iné, naopak, hyperaktívne. Pre hercov to preto bude znamenať veľkú dávku improvizácie, ktorú doteraz až tak využívať nemuseli. Z tohto dôvodu sa im snažíme vytvárať situácie, ako môžu deti na predstavení reagovať a aspoň sčasti ich tak pripraviť na novú skúsenosť,“ vysvetľuje postup pri nácviku hry Ogurčáková.

Umelecká šéfka Divadla z Pasáže nám poodhalila aj príbeh novej hry. Rozprávka Mechúrik Koščúrik na vandrovke bude z veľkej časti sledovať dej tradičnej rozprávky, bude však viac zameraná na samotné putovanie hlavného hrdinu po svete. Ten bude na svojich cestách stretávať rôzne zvieratká, s ktorými následne odohrá jednoduchú scénku, do ktorej budú zapojené samotné deti. „Na rozdiel od predlohy sme sa rozhodli, že záver hry bude vedený pozitívne a všetko dobre skončí,“ hovorí s úsmevom Ogurčáková.

Premiéra predstavenia je naplánovaná na začiatok júna. Neuvidia ho však len najmenší diváci! Hoci je predstavenie prioritne určené deťom z materských škôl, divadlo ho plánuje občas odohrať aj pre verejnosť, napríklad v rámci kultúrneho leta. Rovnako tak bude rozprávka prezentovaná aj v škôlkach mimo Banskej Bystrice po celom Slovensku.

mm Foto: divadloivanapa­lucha.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM