Správy

Diskusiu o protipovodňových opatreniach Bystrice odvysiela mesto naživo. Pozrite kedy

Odborná verejnosť, kapacity v oblasti vodohospodárskych stavieb a aktivisti by mali už čoskoro priniesť odpovede na doteraz nevyjasnené otázky ohľadne pálčivej témy.

Ilustračný obrázok k článku Diskusiu o protipovodňových opatreniach Bystrice odvysiela mesto naživo. Pozrite kedy
Zdroj: TASR

Po minulotýždňovej búrlivej diskusii k vybudovaniu protipovodňových opatrení v Banskej Bystrici navrhol primátor Ján Nosko na stretnutí s iniciatívou Za Hron bez betónu odbornú diskusiu vysielanú naživo. Tá sa uskutoční 22. júna o 13:00 a všetci záujemcovia si ju môžu pozrieť online prostredníctvom facebookového profilu Mesto Banská Bystrica. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková s tým, že odborná verejnosť, kapacity v oblasti vodohospodárskych stavieb a aktivisti by v nej mali priniesť odpovede na doteraz nevyjasnené otázky.

Nespokojnosť s procesom prípravy budovania protipovodňových opatrení v meste pod Urpínom vyjadrili 15. júna aktivisti podporujúci skupinu Za Hron bez betónu a Komunitnú nadáciu Zdravé mesto. Niekoľko desiatok ľudí vytvorilo živú reťaz, ktorou chceli povedať, že všade vo vyspelom svete sa pri podobných verejnoprospešných stavbách zapája do procesu prípravy i verejnosť a také opatrenia sa majú riešiť s dôrazom na životné prostredie, dopad na klímu, kolobeh vody v krajine i estetiku mesta. Nepáči sa im, že rieka Hron má byť obohnaná múrom.

Účastníci diskusie:

  • moderátor: Michal Várošík
  • Ing. Vladimír Novák – Ministerstvo životného prostredia SR, generálny riaditeľ sekcie vôd
  • Ing. Andrej Lipták – Slovenský vodohospodársky podnik, vedúci oddelenia investičných činností
  • Ing. Pavel Virág – Slovenský vodohospodársky podnik, Podnikové riaditeľstvo Banská Štiavnica, technicko-prevádzkový riaditeľ
  • Ing. Ladislav Podkonický – bývalý technicko-prevádzkový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku a autor myšlienky protipovodňového odvodňovacieho tu­nela
  • prof. Ing. Viliam Macura, PhD. – Slovenská technická univerzita v Bratislave, Katedra vodného hospodárstva krajiny
  • Ing. arch. Peter Rusnák – iniciatíva Za Hron bez betónu
  • Ing. Nataša Paulínyová – iniciatíva Za Hron bez betónu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM