Monika Obrtalová Rôzne

Disciplinárny senát sa zaoberá prípadom sudcu

Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR na svojom dnešnom zasadnutí rieši opätovne prípad sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Juraja B.

Súd by mal dnes vypočuť jedného svedka – rovnako banskobystrického sudcu trestnoprávneho kolégia. Aj na dnešné konanie sa dostavili ako verejnosť predstavitelia veľvyslanectiev Nórska, Dánska a Rakúska. V prípade Juraja B. sa konalo naposledy koncom januára, keď ho chcel predseda KS v Banskej Bystrici potrestať za údajné prieťahy v konaní. Senát naposledy v januári vypočul troch svedkov.

Juraj B. sa vrátil v roku 2007 na KS v Banskej Bystrici z Ústavného súdu SR. Predseda súdu ho krátko pred nástupom v rozpore s pôvodne určeným zadelením údajne zaradil do senátu s nadštandardnou zaťaženosťou oproti iným senátom, navyše mu pridelil zložitú a rozsiahlu agendu po sudcovi, ktorý odchádzal do dôchodku.

Sudca podľa správy, ktorú médiám poskytla Aliancia Fairplay, predsedu upozorňoval na nemožnosť zvládnutia takej záťaže, udalosti svojho pridelenia do senátu považoval za účelovú manipuláciu a porušenie zásady rovnomernej zaťaženosti sudcov. Predseda KS údajne odmietol situáciu riešiť zákonnými prostriedkami, napríklad pozastavením prideľovania nových vecí senátu a sudcovi. O dva roky podal na sudcu návrh na disciplinárne konanie za prieťahy. Disciplinárne stíhaný sudca patrí k otvoreným kritikom pomerov v justícii a k zakladajúcim členom iniciatívy Za otvorenú justíciu a je aj signatárom sudcovskej výzvy Päť viet.

Zdroj, foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM