Monika Obrtalová Od Vás

Dievča, ktoré má talent...

Iba dvadsaťročná Monika Vozárová z Horných Pršian nám pre nedávnom zaslala do redakcie pár svojich fotografií, ktoré nás zaujali natoľko, že sme sa rozhodli urobiť s talentovanou fotografkou rozhovor. Mladá študentka zanecháva umenie na fotkách všade

Kedy si sa začala venovať fotografovaniu? Ani neviem kedy to presne bolo. Často chodím na prechádzky do prírody a obdivujem jej krásy. Keďže sa neustále mení, začala som si fotiť len tak pre seba takmer všetko, kade som prešla a táto záľuba ma neopustila dodnes. ** Fotenie určite nie je jednoduché a vyžaduje si veľa času. Ako je to u teba, máš na fotenie čas?** Nevenujem tomu extrémne veľa času, pretože moje fotky vznikajú spontánne úplne samé. Väčšinou nosím vždy pri sebe fotoaparát, a keď niekam idem a niečo ma jednoducho zaujme, tak to odfotografujem. Občas sa mi podarí aj nejaká pekná fotka, ktorá niekoho zaujme… ** Napriek tomu aké robíš fotky si len amatérska fotografka. Je naozaj pravda, že rozhoduje talent a nie technická vymoženosť?** To mám brať ako kompliment? Ale nemyslím si, že je to všetko len o talente. Určite k fotografovaniu človek musí mať aj vzťah. Ale niektoré veci sa nedajú odfotiť amatérskym fotoaparátom tak, ako profesionálnym. Aj keď už som videla fotky z drahých a profesionálnych fotoaparátov, no neboli ničím výnimočné, ako fotky z obyčajných „foťákov“. Takže na otázku, či rozhoduje talent alebo technická vymoženosť musím odpovedať – treba oboje.

Chcela by si sa stať profesionálnou fotografkou? Nad tým som nikdy neuvažovala. Fotím si sama pre seba, aj keď brať za to peniažky by nebolo zlé. To by som musela ešte veľmi veľa cvičiť a študovať, ako čo presne treba fotiť. No zatiaľ ostávam pri rekreačnom fotografovaní.

Čo najradšej fotíš? Jednoznačne prírodu! Tá je úplne nádherná a ako som spomínala, stále sa mení, takže to treba všetko zdokumentovať. Ale je aj kopec iných vecí, ktoré si rada odfotím. Jediné čo by som nefotila sú ľudia. Je to zvláštne, ale možno raz príde aj na to.

Máš nejaký objekt, ktorý by si chcela zachytiť na fotkách? Pravdu povediac nemám nijaký určitý cieľ. Ak fotím, tak ide o prírodu, pretože v nej trávim veľa voľného času. A keďže rada cestujem a mám rada kultúrne a prírodné pamiatky, v budúcnosti by som chcela fotografovať tieto pamiatky a ukázať ľuďom ich krásy.

ddk Foto: Monika Vozárová

kocka od jara
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM