Jakub Forgács Správy

Deväť dní cesty, 188 kilometrov, 29 zastavení, historické skvosty i prírodné krásy: V Bystrici spustili unikátny projekt!

Konečne sme sa dočkali! Takmer dvojročná práca nadšencov spojená s veľkým úsilím priniesla ovocie. Pod Urpínom spustili jeden z najambicióznejších projektov na Slovensku, unikátnu trasu, ktorá spojila bývalé banské mestá.

Ilustračný obrázok k článku Deväť dní cesty, 188 kilometrov, 29 zastavení, historické skvosty i prírodné krásy: V Bystrici spustili unikátny projekt!
Zdroj: TASR

Barborská cesta, nový produkt cestovného ruchu v oblasti pútnického turizmu, otvorili v piatok hradnom areáli Barbakan v Banskej Bystrici. Na jej trasu sa turisti vydali pešo i na bicykloch. Barborská cesta spája slávne banské mestá, vyzdvihuje ich historické pamiatky a prírodné krásy.

Na púť vyrazilo takmer 150 turistov

Prvá etapa Barborskej cesty viedla do starobylej baníckej dediny Špania Dolina. Na púť sa vydalo takmer 150 turistov, z toho asi 20 ľudí, ktorí prišli z Rakúska, od ktorých sa organizátori inšpirovali. Ich Johannesweg v Hornom Rakúsku funguje len pár rokov, no záujem o ňu každým rokom rastie.

„Sme radi, že naša cesta sv. Jána dostala takú prekrásnu sestru, ako je sv. Barbora. Naše cesty sú identické, je na nich prekrásna príroda, pokoj, priateľstvo. To je dnes, v hektickom čase plnom stresu najdôležitejšie. Máte krásnu, liečivú prírodu, z ktorej sa dá načerpávať sila a energia,“ uviedol rakúsky zástupca.

Na otvorenie Barborskej cesty prišiel aj jej ambasádor, herec Lukáš Latinák, ktorý sa na cestu ešte len chystá vyraziť. Ako uviedol, najradšej by sa na ňu vydal s rodinou, ale má malé dieťa. „Mne sa to páči, je to pekný nápad. V tejto doline sa len ťažko rodia nejaké nové projekty. Poznám trasu, videl som ju a rád si ju celú prejdem,“ poznamenal.

Poznávacia trasa, ktorá na mape vytvára siluetu patrónky baníkov sv. Barbory, je rozdelená do deviatich etáp. Na konci každej má návštevník možnosť prenocovať, oddýchnuť si, načerpať nové sily a pochutnať si na špecialitách tradičnej domácej kuchyne.

Zavŕšenie dvojročnej práce

„Banská Bystrica, podobne ako Kremnica, Banská Štiavnica, Zvolen a ďalšie výnimočné miesta, ponúkajú bohaté prírodné, historické, kultúrne a religiózne možnosti. Chceme sa pochváliť nielen zahraničným návštevníkom krásami nášho regiónu a ukázať im, že máme silný potenciál v oblasti cestovného ruchu. Som veľmi rád, že štartom aj cieľom Barborskej cesty je práve naše mesto. Týmto projektom sa môžeme pýšiť doma aj v zahraničí,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko počas slávnostného otvorenia.

Po trase sv. Barbory návštevník spoznáva významné pamiatky a miesta, napríklad oltár v kaplnke sv. Barbory v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici, Banský náučný chodník v Španej Doline, Baziliku minor na Starých Horách, Harmaneckú jaskyňu, geografický stred Európy i najstaršiu mincovňu v Kremnici.

„Spustením projektu sa zavŕšila takmer dvojročná práca nadšencov spojená s veľkým úsilím a entuziazmom. Iniciatíva bola od začiatku založená na viere urobiť zo stredoslovenského banského regiónu atraktívnu destináciu. Cieľom je najmä oživenie regiónu, čo má priniesť úžitok jednotlivcom, podnikateľom a samosprávam tak, ako je zvykom v zahraničí. Naším vzorom je cesta Johannesweg v Hornom Rakúsku, kde sme sa inšpirovali a už po dvoch rokoch od jej spustenia sa dostavil očakávaný efekt. Verím, že aj Barborská cesta naštartuje ostatné subjekty,“ konštatoval Juraj Slašťan, autor projektu a zástupca združenia Banský Región – Terra Montanae.

Počas putovania turisti nachádzajú zrúcaniny hradu Šášov, kúpele v Sklených Tepliciach, významné banské pamiatky v Banskej Štiavnici, Banský Studenec, Dubové, Bacúrov, Pustý hrad, Zvolenský zámok, drevený artikulárny kostol v Hronseku či hvezdáreň na Vartovke.

„Barborská cesta zatraktívni náš región prostredníctvom rozšírenia a skvalitnenia služieb nielen pre zahraničných návštevníkov, ale aj domácich obyvateľov. Okrem prírodných krás a historických skvostov podporíme ekologický cestovný ruch, pešiu turistiku či cyklistiku. Ponúka autentický zážitok zeleného turizmu, ktorý je momentálne európskym trendom,“ dodala Dana Drábiková, vedúca Oddelenia cestovného ruchu Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM