Jakub Forgács Rôzne

Detský gynekológ Ivan Belan otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Bystričanky najčastejšie

Čo mladé dievčatá spod Urpína najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho lekára z Banskej Bystrice, Ivana Belana. Ten sa v ambulancii stretáva už aj s novonarodenými dievčatkami.

Ilustračný obrázok k článku Detský gynekológ Ivan Belan otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Bystričanky najčastejšie
4
Galéria

Banskobystrický lekár Ivan Belan bol po absolvovaní Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zamestnaný v KÚNZ Banská Bystrica na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, neskoršie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, na II. gynekologicko-pôrodníckej klinike SZU Má I. a II. atestáciu v odbore gynekológia a pôrodníctvo, nadstavbová atestácia. V odbore pediatrický gynekológ pracuje v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica v gynekologickej ambulancii od roku 1996 nepretržite.

Vyšetruje už novonarodené dievčatká

Práca s maloletými pacientkami je podľa Belana veľmi náročná na čas, problematiku a psychológiu detského veku. „Vyžaduje vždy individuálny prístup a pre sťaženú spoluprácu často veľkú trpezlivosť. Totiž, tak ako dieťa nie je „zmenšený človek“, ani dievča v raste a vývoji nie je v žiadnom prípade len „zmenšená žena“,“ povedal. Ako ozrejmil, okrem rozmanitých problémov, ktoré v detskom a pubertálnom období vývoja jedinca môžu vznikať, sa u dievčat aj v tomto veku môžeme stretnúť už so všetkými problémami, ktoré postihujú dospelú ženu (zápaly, poruchy menštruačného cyklu, sexualita, gravidita, nádory).

Preto sa v detskej gynekologickej ambulancii stretáva už aj s novonarodenými dievčatkami pri riešení vrodených porúch a odchýlok anatomického vývoja. „Neskoršie – rastom a prechodom ďalších vývojových štádií hrozia funkčné poruchy (predčasná alebo oneskorená puberta) a iné komplikácie, ktoré môžu ohroziť sexuálne zdravie a fertilitu ženy v dospelosti,“ pokračoval.

Ženská detská populácia do dovŕšenia 15 rokov preto podľa Belana patrí výlučne do starostlivosti pediatrických gynekológov. Adolescentky od 15 rokov do dovŕšenia 19 rokov života pokračujú ešte v starostlivosti detských gynekológov, ale môžu sa už prihlásiť aj do starostlivosti obvodných gynekológov.

Najčastejším problémom sú zápaly

„Najčastejším problémom, s ktorým sa však stretávame na detskej gynekologickej ambulancii v predškolskom a školskom veku, sú zápaly vonkajších rodidiel. Ich príčina je rôznorodá, ale okrem iného pridruženého ochorenia vznikajú aj následkom nesprávnej osobnej hygieny, nenaučených správnych hygienických návykov po bežných fyziologických úkonoch (močenie, vyprázdňovanie),“ vysvetli so slovami, že následkom môžu byť pridružené infekcie močového traktu až s postihnutím obličiek a teda aj celkového zdravia malej pacientky.

Ako ďalej spomenul, nástupom puberty je celá dievčenská populácia vystavená novej veľkej skupine problémov, ktoré sa práve v tomto období môžu objaviť: vývojové poruchy vnútorného genitálu, nepravidelné menštruácie a krvácania súvisiace s hormonálnymi poruchami a hematologickými ochoreniami (poruchy zrážanlivosti krvi). „Niektoré prípady vyžadujú dlhodobé sledovanie a spoluprácu s detským endokrinológom,  hematológom, prípadne genetikom,“ doplnil.

„Adolescentným dievčatám  nepripraveným na nástrahy zahájenia sexuálnej aktivity hrozia ďalšie diagnózy: pohlavné choroby, infekcia HIV, neželaná ťarchavosť. Následné a často neodborné liečenie a riešenie týchto stavov môže zanechať trvalé následky na celý život nezodpovednej tínedžerky – neplodnosť,“ varoval Belan.

Cysty a nádory ženských pohlavných orgánov (vnútorný genitál, prsníky) sa podľa Belana tiež vyskytujú v detskom veku a adolescencii. „Je preto veľmi dôležité, aby detský gynekológ mal aj chirurgickú erudíciu a bol pripravený aj na operačné riešenie takýchto ochorení – často v spolupráci s detským chirurgom,“ vysvetlil.

Prekvapujúce nevedomosti a skúsenosti detí

„S prácou v detskej gynekologickej ambulancii úzko súvisí aj psycho-sexuálna výchova o problematike puberty a dospievania, o príprave na bezproblémový prechod do obdobia dospelosti s poučením a praktizovaním vhodnej antikoncepcie – výchova k plánovanému rodičovstvu. Taktiež varovanie pred nebezpečným konaním pod vplyvom alkoholu( ale aj bez neho) – nezodpovedné sexuálne kontakty, promiskuita, znásilnenia,“ pokračoval Belan.

„Ešte v nedávnej dobe som niekoľko rokov robil prednášky s následnou diskusiou deviatakom na základných školách a stredoškolákom o spomínaných problematikách. Ich otázky, „vedomosti“ (skôr nevedomosti) a už aj vlastné skúsenosti boli často prekvapujúce, ba až zarážajúce. V súčasnosti sa však podobné besedy neorganizujú,“ povedal s tým, že preventívne gynekologické prehliadky pri ukončení základnej školskej dochádzky sú už tiež minulosťou. Dnes začína prevencia ženských ochorení ročnými prehliadkami až po dovŕšení 18 rokov života.

Ako spomenul, v školských osnovách sa už úplne zabúda na psycho-sexuálnu výchovu najmä pod vplyvom negativistických tendencií niektorých spoločenských združení a často aj negatívnym postojom rodičov, čím je ohrozená veľká časť mladej generácie nevedomosťou a tým aj zraniteľnosťou ich reprodukčného zdravia. „Mládež je takto odkázaná len na „zaručené“ rady a skúsenosti starších kamarátov, alebo na nespoľahlivé odkazy a odpovede „vygúglené“ na nevhodných adresách internetu,“ doplnil.

„Opätovným zavedením psycho-sexuálnej výchovy (aspoň nepovinnej) a poučeniami absolventov základných škôl by sa zredukovalo množstvo detských gynekologických pacientok, osobných a často aj rodinných problémov,“ povedal Belan a dodal, že ich komplikované a často nákladné riešenie nemusí skončiť vždy bez trvalých zdravotných následkov. Napriek takejto dôležitosti a potrebe odboru detskej gynekológie podľa neho nemáme stále dostatočný počet detských gynekológov.

Najčastejšími problémami, s ktorými pacientky prichádzajú k doktorovi Belanovi sú:

  1. zápaly – infekcie a s tým súvisiaci výtok a diskomfort vonkajších rodidiel
  2. nepravidelnosti menštruačného cyklu
  3. antikoncepcia
  4. bolesti brucha a podbrušia, bolestivé menštruácie
  5. “hrčky“ v prsníkoch, cysty a tumory vnútorného genitálu

Čítajte tiež:

Bystrický gynekológ Peter Hunák: 5 vecí, s ktorými sa na mňa pacientky obracajú najčastejšie

Bystrická učiteľka v bielom plášti: Najkrajšie sú chvíle, keď deti odchádzajú domov vyliečené

V Bystrici máme TOP lekára Slovenska: Veľká pocta pre pôrodníka Radomíra Tršku

Zubári vs. peňaženky pacientov: Zisťovali sme, aké skúsenosti majú Bystričania

Foto: archív Ivana Belana

V OBRAZOCH: Bystrická Rooseveltova nemocnica
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM