Správy

Deti nezaháľali ani cez prázdniny: Účastníci Detskej univerzity UMB ukončili štúdium

Niektoré školy ani cez prázdniny nezaháľajú a ponúkajú deťom zaujímavý program. Účastníci Detskej univerzity UMB v Banskej Bystrici iba pred pár dňami slávnostne ukončili svoje štúdium.

Ilustračný obrázok k článku Deti nezaháľali ani cez prázdniny: Účastníci Detskej univerzity UMB ukončili štúdium
5
Galéria
Zdroj: UMB

Účastníci Detskej univerzity UMB slávnostne ukončili svoje štúdium. Slávnostná promócia v aule Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v piatok 13. júla 2018 ukončila už dvanásty ročník Detskej univerzity UMB.

Osvedčenie z rúk doc. PaedDr. Lenky Rovňanovej, PhD., prodekanky Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela si slávnostne prevzalo 39 účastníkov. Po slávnostnom študentskom sľube sa oficiálne stali absolventmi dvanásteho ročníka Detskej Univerzity UMB.

Počas dvoch týždňov študenti základných škôl vo veku deväť až štrnásť rokov absolvovali výchovno-vzdelávací program. Pútavé témy primerané veku spracovali vysokoškolskí pedagógovia a pedagogičky z viacerých fakúlt Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

A čo o Detskej univerzite UMB povedali samotní absolventi? Za všetko hovorí úryvok z príhovoru žiakov, ktorý odznel počas slávnostnej promócie: „My sme sa tento rok v našej univerzite dozvedeli odpovede na otázky, ktoré sa vysvetľujú na vysokých školách. Napríklad, prečo vznikli peniaze, akú majú hodnotu, aké sú ich funkcie a význam pre spoločnosť, čo je to medzinárodný obchod. Zaujímavým spôsobom nám bol vysvetlený pojem spotreba, sporenie, investovanie a dlh. Dozvedeli sme sa na príklade konania niektorých štátov, úspešných spoločností a vizionárov čo znamená modernizovať a meniť spoločnosť k lepšiemu," povedal mladý absolvent.

„Rozprávali sme sa o tom, či je dobro alebo zlo v nás vrodené, čo znamená slovo konformizmus. Veľmi zaujímavá bola téma pomoci a dobrovoľníctva. Objavili sme niekoľko spôsobov ako sa dá učiť cudzí jazyk samostatne, za pomoci voľne dostupných nástrojov a hier na internete či aplikácií na mobilných telefónoch. Stretli sme sa a pobesedovali so zaujímavým človekom z oblasti literatúry, a to s členkou Spolku slovenských spisovateľov Elenou Cmarkovou,“ pokračoval.

"Na exkurzii v arboréte Mlyňany nám skúsená biologička priblížila nádherný svet fauny. Nekonečný svet vesmíru sme mali možnosť spoznať vo Hvezdárni v Banskej Bystrici. Pohybové aktivity nám spestrila športová olympiáda a tanec, ktorý je najzábavnejšou formou tradičnej ľudovej kultúry,“ zakončil mladý študent.

V priloženej fotogalérii si pozrite zábery z Detskej univerzity UMB v Banskej Bystrici!

V OBRAZOCH: Účastníci Detskej univerzity UMB slávnostne ukončili svoje štúdium
5
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM