Monika Obrtalová Rôzne

Deti majú vyšší krvný tlak a málo sa hýbu

Odborníci zistili, že hodnota celkového cholesterolu (TCH) u slovenských detí sa líši podľa krajov, pohlavia a aj veku. Vyplýva to z analýzy údajov Projektu Zdravé deti v zdravých rodinách 2, ktorá sa uskutočnila v tomto roku.

Analyzovanýcha bolo 3670 dotazníkov z ôsmich krajov Slovenska s rozdielnym percentom účasti na štúdii. „U 11-ročných detí nie je signifikantný rozdiel medzi pohlaviami, naopak, u 17-ročných je. Pri porovnaní údajov s údajmi z roku 2001 sa zistilo, že nie je signifikantný rozdiel v priemernej hodnote TCH,“ uviedla hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová. Pokračovala, že body mass index (BMI) sa líši podľa krajov aj podľa pohlavia, ale inak u 11– a 17-ročných detí. Priemerné hodnoty BMI sa v porovnaní s rokom 2001 zvýšili u 11-ročných detí v priemere o 0,8 kg/m2 a u 17-ročných v priemere o 0,5 kg/m2. Päť percent dievčat aj chlapcov vo veku 11 rokov a šesť percent dievčat a sedem percent chlapcov vo veku 17 rokov má rizikovú hodnotu obvodu pása. Signifikantne vyšší systolický tlak krvi, ako deti zo štúdie z roku 2001, majú súčasní 11– aj 17-roční.

„V Banskobystric­kom kraji sme zistili, že priemerné hodnoty celkového cholesterolu boli u 11-ročných detí nižšie ako celoslovenský priemer a u 17-ročných vyššie ako celoslovenský priemer,“ pokračovala Magdaléna Ďateľová z RÚVZ. Priemerná hodnota BMI bola vyššia ako celoslovenský priemer u 17-ročných chlapcov. Zistili tiež, že diastolický tlak krvi bol vyšší ako celoslovenský priemer u 17-ročných dievčat aj chlapcov.

Uvedené hodnoty však neprekročili referenčnú hodnotu určenú pre danú vekovú kategóriu v uvedenom parametri. Ďateľová dodala, že 19 percent detí má dva a viac rizikových faktorov kardiovaskulárneho zdravia. Ide predovšetkým o vysoký TCH, nadváhu alebo obezitu, vysoký tlak krvi, pozitívnu rodinnú anamnézu kardiovaskulárnych chorôb, diabetes mellitus či nedostatočnú pohybovú aktivitu a nesprávnu výživu. Projekt ZDZR/Primárna prevencia aterosklerózy v detskom veku z pohľadu verejného zdravotníctva, na ktorom spolupracujú praktickí lekári – pediatri a odborníci slovenského verejného zdravotníctva, sa v SR realizuje od roku 2001.

Vo svojej druhej realizačnej fáze projekt pokračuje v sledovaní dynamiky zmien v hodnotách celkového cholesterolu u slovenských detí. Jeho primárnym cieľom v rokoch 2009 – 2012 je prevencia k ardiometabo­lických ochorení u detí s ohľadom na prvostupňovú a druhostupňovú predispozíciu kardiovaskulárnych chorôb v ich rodine. Projekt sa skladá z výskumnej a metodicko–intervenčnej časti.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM