Monika Obrtalová Rôzne

Deň zodpovednosti je o rozumnej konzumácii alkoholu

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenským združením výrobcov piva a sladu (SZVPS) organizujú zdravotno-výchovnú kampaň s názvom „Deň zodpovednosti". Uskutoční sa v pondelok 2. júla od 12:00 – 16:00 hod.

„Jej cieľom je zvýšiť celoslovenské povedomie o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov, rozsahu a povahe zdravotných problémov spôsobených škodlivým užívaním alkoholu. Deň zodpovednosti sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, ktorý vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 1987 na základe odporúčania medzinárodnej konferencie venovanej tejto problematike. Hlavným účelom je posilnenie spolupráce na všetkých úrovniach v boji za odstránenie problému drog. Európska únia je regiónom s najvyššou spotrebou alkoholu na svete. V roku 2009 dosiahla spotreba alkoholu u priemerne dospelého vo veku 15 a viac rokov ročne až 12,5 litrov čistého alkoholu. Spotreba alkoholu v európskom regióne je vyššia ako dvojnásobný svetový priemer , ktorý je 6,1 litra na osobu,“ uvádza k téme vedúca Odboru podpory zdravia (OPZ) banskobystrického RÚVZ, MUDr. Silvia Kontrošová.

Spomenutá kampaň sa v Banskej Bystrici uskutoční v priestoroch obchodného centra EURÓPA na prízemí oproti eskalátorom. Občanom bude k dispozícii päť pracovníčok OPZ, pretože súčasťou tejto zdravotno-výchovnej kampane bude okrem stanovenia hladiny gama glutamyltransferázy v krvi GGT – pečeňového testu aj odborné poradenstvo, meranie tlaku krvi, vyplnenie dotazníka zameraného na konzumáciu alkoholických nápojov, informovanie širokej verejnosti o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov, zdravotných následkoch škodlivého užívania alkoholu, či o orientačnom čase odbúravania alkoholu v krvi. Občania dostanú aj vzdelávacie materiály a letáky, týkajúce sa tejto problematiky. Viac informácií môžete získať na internetových stránkach www.promileinfo.sk , www.piterozumne.sk.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM