Monika Obrtalová Rôzne

Deň Európy oslávime aj v Banskej Bystrici

Tohtoročné oslavy Dňa Európy budú 7. mája prebiehať aj na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Hlavnými témami osláv budú najmä ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým zmenám.

Deň Európy, 9. máj, je jedným zo symbolov Európy a je príležitosťou pre aktivity, ktoré približujú Európu jej občanom a zbližujú národy únie. Organizuje sa na počesť predloženej deklarácie Roberta Schumana z 9. mája 1950, ktorá je považovaná za zárodok modernej európskej integrácie. Tento rok si Európa pripomína jej okrúhle 60. výročie.

Hlavné témy osláv sa odvíjajú od súčasných „hlavných ťahov“ politiky únie. Európska „dvadsaťsedmička“ sa snaží vyvíjať úsilie v boji proti klimatickým zmenám a je prvým regiónom na svete, ktorý zaviedol záväzky v oblasti ochrany klímy. Jej cieľom je zníženie emisií do roku 2020 minimálne o 20 percent. Boj proti hrozbe klimatických zmien a ochrana biodiverzity sú prioritou aj v pripravovanej strednodobej stratégii Európskej komisie „Európa 2020“.

V rámci celodenných sprievodných programov sa predstavia rôzne mládežnícke skupiny a environmentálne organizácie, ktoré budú návštevníkom poskytovať informácie o politike EÚ a informácie súvisiace s nosnými témami osláv.

Na oficiálnom otvorení sa zúčastnia aj predstavitelia Zastúpenia Európskej komisie v SR, Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku, Úradu vlády SR, mesta Banská Bystrica, Banskobystrického samosprávneho kraja a Europe Direct Banská Bystrica.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM