Michal Majer Rôzne

Deň Európy na Námestí SNP

Tohtoročné oslavy Dňa Európy sa nesú v znamení témy Ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým zmenám. Tomu je prispôsobený aj program, ktorý dnes na Námestí SNP prebieha až do neskorých večerných hodín.

Téma osláv Dňa Európy nebola náhodná. Jej výber sprevádzala najmä situácia, v akej sa nachádzajú všetky krajiny sveta za posledné desaťročie. „Všade naokolo môžeme badať klimatické zmeny. Tie nemajú dopad len na prírodu, ale aj na celosvetovú ekonomiku. Európska únia je hlavným lídrom v boji proti týmto zmenám a práve prostredníctvom podobných akcií chce dostať do povedomia širokej verejnosti, že proti týmto zmenám treba bojovať,“ povedala bližšie o hlavnej myšlienke podujatia Andrea Matisová, zástupkyňa Európskej komisie na Slovensku. Aj z tohto dôvodu je na banskobystrickom námestí umiestnený veľký informačný stan, kde sa môžu návštevníci dozvedieť viac o činnosti a projektoch Európskej únie.

Na návštevníkov dnes čaká aj bohatý program v podobe zaujímavých projektov žiakov základných a stredných škôl zo slovenského inštitútu mládeže Iuventa a rôznych mládežníckych skupín a environmentálnych organizácií. Okrem toho je pre milovníkov zábavy prichystané aj množstvo dobrej hudby a tanca v podobe kapiel Garden a Vidiek, vystúpenie European Jazz Orchestra či muzikál Príbeh z ulice.

Do podujatia sa zapojili aj žiaci a študenti banskobystrických základných a stredných škôl, ktorí chcú domácich prekvapiť nielen tanečnými a hudobnými číslami, ale aj výrobkami z recyklovaného materiálu. „Školy dostali za úlohu vyrobiť predmety napríklad z plastu či papiera a takto prezentovať tému Ochrana biodiverzity a boj proti klimatickým zmenám. Zároveň tak dostanú do popredia aj fakt, že Banská Bystrica len pred nedávnom zaviedla medzi prvými triedenie separovaného zberu kovov a biologicky rozložiteľného odpadu z domácnosti,“ hovorí o prekvapení, ktoré chystajú študenti Monika Pastuchová, hovorkyňa mesta Banská Bystrica. Tento fakt bude zvýraznený kontajnermi na separovaný zber kovov a biologicky rozložiteľného odpadu, ktoré si záujemcovia môžu pozrieť zblízka priamo na námestí.

moo

den europy
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM