Jakub Forgács Správy

Deň detí pre bábätká v bystrickej nemocnici. Dostali darček, ktorý zachraňuje životy

Novorodenci v Banskej Bystrici sa dočkali nezvyčajného darčeku. No o to dôležitejšieho. Pomôže v prevencii syndrómu, pri ktorom umierajú dojčatá.

Ilustračný obrázok k článku Deň detí pre bábätká v bystrickej nemocnici. Dostali darček, ktorý zachraňuje životy
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Nadácia Križovatka darovala z verejnej zbierky Neonatologickej kliniky SZU pri FNsP F. D. Roosevelta tri monitory dychu. Táto zdravotnícka pomôcka je účinným prostriedkom monitorovania porúch dýchania u novorodencov, čím pomáha v prevencii Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla s cieľom pomáhať deťom ohrozeným Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat SIDS. „Snažíme sa vybaviť monitormi dychu všetky novorodenecké oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenskej republiky“ uvádza riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

Banskobystrická linika má spolu 33 novorodeneckých lôžok. Nadácia ju od roku 2008 pomohla darmi vybaviť spolu 19 monitormi. Časť monitorov zakúpila nemocnica a dnes má takmer každé bábätko postieľku vybavenú „strážcom“ jeho dýchania. „Monitory, tak ako každá technológia, sa časom opotrebúvajú, a aj tie naše je potrebné meniť. Aj keď máme vybavenú takmer celú kliniku veríme, že Nadácia križovatka sa bude tomuto druhu pomoci venovať ešte veľmi dlho,“ uviedla prednostka kliniky Jana Nikolinyová.

Nadácia v spolupráci s Neonatologickou klinikou SZU zabezpečuje aj zapožičiavanie monitoru dychu pri odchode novorodenca z pôrodnice. Dokonca je možné monitor doručiť aj priamo domov. Túto možnosť už využilo 514 mamičiek, ktoré sa rozhodli rodiť vo FNsP F. D. Roosevelta.

Príčiny vzniku syndrómu náhleho úmrtia nie sú dostatočne objasnené, pravdepodobne dochádza k zlyhaniu riadiaceho centra pre dýchanie. Známe sú len rizikové faktory. Vyššie riziko výskytu SIDS je u novorodencov s nižšou pôrodnou hmotnosťou, u predčasne narodených novorodencov. Postihuje však aj úplne zdravé, donosené dojčatá. Najrizikovejšie obdobie je počas prvého polroka a trvá až do konca prvého roka života dieťaťa.

Čítajte tiež:

Učitelia UMB vyrazili za slovenskými školákmi v Rumunsku. V čom predbehnú miestne deti tie naše?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM