Jakub Forgács Správy

Deň bez áut, aký Bystrica ešte nezažila. Mestom sa vyberie svetelná cyklojazda

Vymeňte auto za bicykel a zažite neopakovateľné chvíle na dvoch kolesách. Pozrite, čo sa chystá v Bystrici už o pár dní!

Ilustračný obrázok k článku Deň bez áut, aký Bystrica ešte nezažila. Mestom sa vyberie svetelná cyklojazda
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Bystrica sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility s podtitulom Kombinuj a choď! Správne skombinovaná cesta totiž šetrí čas, zdravie, peniaze aj životné prostredie. Konať sa bude od 16. do 22. septembra 2018 a prinesie so sebou viacero zaujímavých podujatí.

19. septembra o 16:00 prebehne na Radnici verejná diskusia „Doprava, mesto, ľudia“ o silných a slabých stránkach dopravy v meste a navrhovaných opatrreniach pre nasledujúce obdobie. Od 21. do 22. septembra sa na Námestí SNP bude konať Cyklotriptych – interaktívna inštalácia o zdravom pohybe a súčasnom umení v jenom. Počas týždňa budú prebiehať aj osvetovo-vzdelávacie podujatia pre žiakov základných škôl na tému Ekostopa a Ekodoprava.

Vyvrcholením Európskeho týždňa mobility je akcia pri príležitosti Dňa bez áut. Tento rok pôjde o svetelnú cyklojazdu mestom, ktorá sa uskutoční 22. septembra so štartom o 20:00 na Námestí SNP pri veži. Malým podtitulom celej akcie je „Posvieťme si na cyklorozvoj v Banskej Bystrici“.

„Môže prísť každý, základom je osvetlenie na večerný presun mestom (predná a zadná blikačka/svetlo), žiadané je však akékoľvek "vysvietenie“ bicykla a samotného cyklistu – svetelné reťaze na baterky, blikajúce hračky, blikajúce čertove rohy z nedávneho jarmoku, atď.," povedala Andrea Štulajterová, zástupkyňu Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica so slovami, že ukončenie pelotónu je opäť na námestí, kde si budú môcť účastníci pozrieť inštalácie festivalu svetla a tieňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM