Monika Obrtalová Rôzne

Dekrétovu jaskyňu pri Harmanci sprístupnia verejnosti

Okolie Banskej Bystrice bude onedlho bohatšie o ďalšiu atrakciu. Na návrh Slovenskej správy jaskýň sa totiž plánuje verejnosti sprístupniť Dekrétova jaskyňa pri Dolnom Harmanci. Turisti tak budú mať jedinečnú príležitosť vojsť do takmer 50 metrov dlh

V okolí Banskej Bystrice je viacero jaskýň, z ktorých sú však prístupné jedine Harmanecká a Netopieria. Do ostatných je vstup zo zákona zakázaný, keďže by mohlo dôjsť k zraneniu návštevníkov alebo poškodeniu prírodných hodnôt. Na Krajskom úrade životného prostredia však v súčasnosti prebieha konanie, ktorého výsledkom bude vyhlásenie ďalších verejnosti prístupných jaskýň, medzi nimi aj Dekrétovej jaskyne v Harmaneckom krase. „Do verejnosti voľne prístupných jaskýň je možný vstup bez sprievodcu a bez špeciálneho vybavenia. Pri týchto jaskyniach totiž nehrozí nebezpečenstvo poškodenia ich prírodných a kultúrnych hodnôt a je zaistený úplne bezpečný pohyb návštevníkov,“ vysvetľuje zástupca Slovenskej správy jaskýň.

Posudzovaná Dekrétova jaskyňa je 47 metrov dlhá a nachádza sa v protiľahlej skalnej stene od začiatku chodníka smerujúceho k Harmaneckej jaskyni, približne 40 metrov nad hladinou Harmaneckého potoka. Jej priestory síce nemajú vyvinutú bohatšiu výzdobu, ale na niektorých miestach sa dajú pozorovať sintrové povlaky. Je tvorená len jednou chodbou, ktorej dominuje 30 metrov dlhá a 18 metrov široká sieň s maximálnou výškou až 8 metrov! Zaujímavosťou je, že sa tu našli aj kosti jaskynného medveďa.

Po ukončení schvaľovacieho procesu sa jaskyňa aj chodník k nej označia. Pred jej vchodom tiež bude nainštalovaný informačný panel, na ktorom sa návštevníci dozvedia všetko potrebné o pobyte v jaskyni, ale aj všetky zaujímavosti s ňou spojené. Keďže pozemok v okolí jaskyne vlastní Mesto Banská Bystrica, bude zaujímavé sledovať, do akej miery sa bude snažiť zatraktívniť túto prírodnú pamiatku a využiť ju v prospech cestovného ruchu.

mm Foto: tah-sha-tunga.blogspot.com by Michal Makuša

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM