Jakub Forgács Rôzne

Dbajte o svoje srdce: Túto sobotu vás odborníci vyšetria zadarmo

Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravila na marec množstvo sprievodných podujatí ku Dňu srdca (7.4.). Záujemcovia sa budú môcť v sobotu 16.3. bezplatne vyšetriť odborníkmi aj v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Dbajte o svoje srdce: Túto sobotu vás odborníci vyšetria zadarmo
Zdroj: Dnes24.sk

Zistite, ako na tom je vaše srdce

Vyšetrenie bude prebiehať v banskobystrickom nákupnom centre, kde budú návštevníkom k dispozícii odborné zdravotné tímy. Každý si bude môcť zmerať krvný tlak, EKG, hladinu cholesterolu a skonzultovať svoj zdravotný stav s lekármi. Tento projekt prebieha od 11.3. do 16.3. v mestách po celom Slovensku.

Predseda Správnej rady Slovenskej nadácie srdca Ján Murín upozornil: „Ak sa vysoký krvný tlak nelieči, vedie napríklad k infarktu myokardu, srdcovému zlyhaniu alebo mozgovej porážke.“ Srdcovo – cievne ochorenia si na Slovensku ročne vyžiadajú 28 000 životov. Hoci úmrtnosť mierne poklesla, čísla sú stále vysoké. Veľký dôraz preto treba klásť na prevenciu a vzdelávanie obyvateľov.

V tejto súvislosti sa vypravia aj vlaky zdravia. Prvý pôjde 15. marca na trase Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Zvolen – Košice. Ďalšie tri vypravia na druhý deň a pôjde o vlaky R 812 Sitno na trase Košice – Lučenec – Zvolen – Bratislava, R 606 Liptov na trase Košice – Žilina – Bratislava. V nich budú pripravené tímy zdravotníkov, ktorí cestujúcich vyšetria.

Problém srdcovo – cievnych ochorení na Slovensku

Vysokým krvným tlakom trpí takmer polovica Slovákov, hlavne muži. Až 80 percent populácie má aspoň jeden rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení. Aj preto je spomínaná marcová kampaň v rámci posledného roka Národného programu prevencie ochorení srdca a ciev venovaná rizikám vysokého krvného tlaku.

Na program sa doteraz vynaložilo približne 600 000 eur. V tomto roku by sa ešte mala doriešiť problematika vzniku ambulancií pre liečbu chronického srdcového zlyhávania, vrátane podpory ich materiálno – technického vybavenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM